Vraćamo se na ‘pravo vrijeme’ i konačno ‘Bot po ponoć tuče vanka grada’

Uz jugo, koje od sutra nosi i nepovoljnu biometeorološku prognozu, dodatno će nas ‘umesti’ i vraćanje na zimsko računanje vremena. Pomicanje kazaljki satova jedan sat unatrag prisiljava na prilagodbu koja nekima teško pada, a u stvarnosti to je povratak na ‘pravo vrijeme’. Upravo o aktualnoj temi odustajanja od svakogodišnjeg pomicanja sata u proljeće i u jesen, te odluci Europskog parlamenta da uskoro odbacimo tu praksu, ali i o dvojbi na kojem vremenu ostati – ‘zimskom’ ili ‘ljetnom’, zanimljiv tekst napisao meteorolog Jurica Miljak na portalu HRT-a.

Između ostaloga piše i o tomu kako je Benjaminu Franklinu prvome na pamet pala ideja o pomicanju sata, ali i kako bi stih iz pjesme klape Šibenik ‘Kad bi znala ti’, a koji glasi ‘Bot po ponoć tuče vanka grada’, ostanemo li na ‘ljetnom’ vremenu, izgubio smisao jer bi to zvono zapravo otuklo ponoć. Tada bi nam i pola dana padalo u 13 sati, a ponoć bi bila sat iza pola noći. Dotaknuo je Miljak u svom tekstu još dosta zanimljivih teza i vjerujem da ćete rado pročitati cijeli tekst na portalu HRT-a. Ne zaboraviti tada pomaknuti kazaljke sat unatrag jer od sutra smo na ‘pravom vremenu’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.