Vremenske prilike Šibenik Meteo će u 2018. godini još kvalitetnije pratiti

Udruga Šibenik Meteo u protekloj je godini postavila tri nove meteo postaje te obnovila postojeće. I u ovoj godini, po riječima Darka begića, predsjednika udruge, nastavljaju s djelatnošću postavljanja i održavanja meteo postaja, sondi i panoramskih kamera, praćenja vremenskih prilika i njihovom prezentiracijom na portalu Šibenik Meteo.

– Ove godine postavili smo dugoočekivanu otočnu postaju na našem najudaljenijem naseljenom otoku Žirju gdje je postavljena i panoramska kamera. Meteo postaja instalirana je i u Zatonu, automatska meteorološka postaja i kamera na mostu Krka, dok je u ACI marini u Skradinu potopljena sonda za mjerenje temperature vode. U Rogoznici i u Drnišu shodno potpisanim ugovorima izmijenili smo cjelokupnu opremu s novom, a i brojne druge jedinice po županiji su obnovljene i dograđene s novom opremom, kaže Begić.

meteorolog

Nedavno je, nakon što je zbog redovitog održavanja mjesec dana bila isključena, obnovljena i prva domaća podvodna kamera na Martinskoj.

– Članovi udruge su dosta vremena posvetili da sve meteo događaje, kako kod nas tako i u svijetu, dokumentiraju i putem portala i društvenih stranica redovito ih prezentiraju javnosti, a nastavila se i odlična suradnja sa javnim službama kojima su od velike važnosti instalirani meteo sustavi i kamere, priča Begić.

Ove godine mnoge koji se bave meteorologijom i prognozama zatekao je i neugodno iznenadio prijedlog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, na što su reagirali i iz Udruge Šibenik Meteo.

– Problemi koju se pojavili oko nespretnog napisanog prijedloga novog Zakona trenutno su stavljeni sa strane i nadamo se da će novi prijedlog uvažiti trud i entuzijazam srodnih udruga na promicanju meteorološke djelatnosti i uključiti ih na primjeru drugih zemalja u zajedničke projekte na dobrobit svih, rekao je Begić.

sibenik meteo

Financiranje projekata i održavanja opreme stalni je problem, no s nekim jedinicama lokalne uprave Šibenik Meteo je postigao zadovoljavajuću razinu razumijevanja i suradnje.

– Kao i sve neprofitne organizacija i naša udruga ima probleme u osiguravanja sredstava za svoj redoviti rad pa je sve teže osigurati stabilnost i funkcionalnost cijelog sustava koji u ovim trenucima ima više od 20 postaja i kamera, tri sonde za mjerenje temperature mora i vode, grmljavinski i seizmički senzor. Pojedine lokalne uprave poput Rogoznice, Pirovca, Vodica, Drniša, Šibenika, Skradina i Javne ustanove Nacionalni park Krka i ove godine su pratili naše projekte i ovim putem im zahvaljujemo. Uz sve ove dogovorene projekte nadamo se da će županija i općine poput Primoštena, Tribunja, Murtera, Tisnog i drugih prepoznati društvenu vrijednost projekata udruge te na dobrobit svoje lokalne ali i cijele zajednice kroz sljedeću godinu sufinancirati rad udruge, održavanje postojećih i instalaciju novih sustava, kaže Begić.

morska kornjaca sibenik meteo1

martinska

U 2018. godini iz Udruge Šibenik Meteo najavljuju nekoliko novih projekata. Općina Rogoznica i udruga će tako na Punta Planki postaviti AMP i kameru, u Jezerima na otoku Murteru je predviđeno do početka predsezone montaža meteo postaje, sonde za mjerenje temperature mora i kamere, u Zatonu panoramske kamere i sonde za mjerenje temperature vode, a sa novom gradskom upravom Knina postignut je dogovor da kroz ovu godinu i drugi grad po veličini u županiji dobije AMP i panoramsku kameru. Uz sadašnje četri sonde za mjerenje temperature mora i vode u planu im je postavljanje novih pet jedinica pa će veći dio obale, otoka i ušća Krke biti pokriven.

planka3 boris stanic

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.