Vrhovni sud presudio: Bivši ravnatelj NP Krka Bulat nije primio mito u gospodarskom poslovanju kako je tvrdio USKOK

Željko Bulat, bivši ravnatelj JU Nacionalni park Krka pravomoćno je, presudom Vrhovnog suda u Zagrebu, oslobođen optužbi da je počinio kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju.

Podsjetimo, Bulat je priveden u studenom 2011. godine nakon što ga je USKOK optužio da je od ljeta 2011. do ljeta 2012. godine s Fredom Alexanderom Bobekom dogovorio kupnju glisera Merry Fisher. Sumnjalo se da je Bobek od uvoznika nabavio brod i motor, opremio ga i registrirao na svoje ime tvrtke Bobek d.o.o., a onda bi ga Bulat obročno otplaćivao, po cijeni puno nižoj od tržišne. Bulata se teretilo i da je namještao ponude na javnom natječaju NP Krka za kupnju pontonskog plovila u korist Bobekove tvrtke čime je, kako ga se teretilo, naštetio proračunu ustanove za 106 tisuća kuna. Željko Bulat uhićen je u studenom 2011. godine.

Bulat je još 2014. godine na splitskom Županijskom sudu bio nepravomoćno oslobođen optužbi za primanje mita u gospodarskom poslovanju te je zaključio da Bulat nije odgovoran za USKOK-ove optužbe.

Svoju presudu Vrhovni sud je 1. travnja obrazložio da iz iskaza svjedoka proizlazi da Željko Bulat nije utjecao na odabir društva Bobek d.o.o. u postupku javne nabave, niti su poslovi provođenja postupka javne nabave i odabira ponuđača ulazili u djelokrug rada ravnatelja.

‘Radnje poput prezentacije potrebe nabavke broda, imenovanja povjerenstva i sklapanja ugovora s najpovoljnijim ponuđačem kojeg je odabralo Upravno vijeće Javne ustanove Nacionalni park Krka, nemaju značaj radnji kojima bi se prilikom sklapanja pravnog posla drugome pogodovalo. Zbog toga je opravdano prvostupanjski sud zaključio da optuženi Željko Bulat nije imao ono potrebno svojstvo odgovorne osobe koja bi mogla počiniti utuženo kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju’, navodi Vrhovni sud, a cijelu presudu pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.