Danas možda padne poneki rekord

Vrhunac toplinskog vala: Vruća noć bila je samo uvertira za pakleni ponedjeljak

Već jučer u najtoplijem mjestu u Dalmaciji, Golubiću kod Knina, temperatura zraka je prešla 40 °C, u Kninu je izmjereno 38,8 °C, a iznad 38 °C bilo je i na Miljevcima, u Skradinu, Drnišu i Bilicama. Međutim, najtopliji dan ove godine je upravo pred nama na što upozorava i meteoalarm DHMZ-a koji je skoro cijeli u crvenome.

Gotovo diljem Hrvatske danas se očekuje vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi. Osim vrućine mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana.

Na šibenskom je području jutros vedro i skoro bez vjetra. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Šibeniku, na Žirju i Kapriju te u Oklaju 25 °C, u Vodicama 24, u Skradinu, Bilicama, Rogoznici, Primoštenu i Murteru 23, u Jezerima i na Miljevcima 22, u Kninu i Dubravi 20, a u Drnišu 19 °C.

U Dalmaciji će danas biti vedro i vruće, uz vrhunac toplinskog vala u njezinoj unutrašnjosti – moguće ponegdje i oko 40 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a more malo do umjereno valovito.

Sutra na Jadranu manje vruće, uz malo više oblaka, osobito na sjevernom dijelu. U srijedu nestabilno, ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi uz manji pad temperature zraka. Prema jučerašnjim prognostičkim izračunima atmosfera će biti nestabilna iznad većine kontinentalne Hrvatske i sjevernog Jadrana, dok će na srednjem i južnom Jadranu vjerojatnost pljuskova biti vrlo mala. No, promjene su još moguće.

Od četvrtka ponovno sunčanije, bez veće promjene temperature zraka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar,  a u srijedu će na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana puhati umjerena i jaka bura.

Već prema kraju tjedna ide novi rast temperature zraka te nastavak vrućina osobito na području Dalmacije. Naime, opet je izgledno jačanje ciklone nad Atlantikom koja bi po svojoj prednjoj strani prema Italiji i Balkanu dopremala vruću zračnu masu sa području Afrike. Vjerojatno ne ovako vruću kao ovih dana, ali sasvim dovoljno da temperatura zraka i dalje budu iznad 30, a moguće i do 35 °C.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.