‘Vrijedna saznanja’ u verbalnom sukobu Dujića i Petrine: Tko je dobivao šamare u policiji, a tko u 4. srednje?

Verbalni rat između predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujić i primoštenskog načelnika te županijskog vijećnika Stipe Petrine obilježio je današnji ‘aktualni sat’ skupštine. Dujić je docirao Petrinu i poručio mu kako je populist, Petrina njemu da bleji i da je u policiji 1990. godine dobio više šamara od svih policajaca zajedno. Također, skupština se, među ostalim, svela i na ono slavno pitanje: ‘Di si bija 91.?’

No, krenimo redom…

Vatru je otvorila Iris Ukić Kotarac, Petrinina vijećnica, koja je pitala šibensko-kninskog župana Gorana Pauka je li ga sram što županija, kojoj je na čelu, spada u potpomognuta područja za razliku od ostalih dalmatinskih županija.

– Splitsko-dalmatinska županija bila je u drugom razredu s nama, ali oni su se uspjeli iščupati. Kako, ako mi imamo trokut ABC, poljoprivredu…? Činjenica je da se iz županije kontinuirano iseljava mlado, produktivno i obrazovano stanovništvo. Baš sam jutros gledala. Nema ni jedno radno mjesto za koje se traži visoka stručna sprema. Vaša politika je potjerala ono malo obrazovanog stanovništva – istaknula je Ukić Kotarac te se požalila da joj je županijska pročelnica za pomorstvo, promet i razvoj Jadranka Fržop dala manjkave podatke o radu koncesionara.

Pauk je njezino pitanje nazvao pomalo retoričkim.

– Što ja radim? Ova županija je u uzlaznoj putanji po BDP-u, zaposlenosti i u svakoj kategoriji. Ovo će biti županija područja ugodnog življenja. Pa evo, krenuli smo sa sa 63 posto u prvom indeksu razvijenosti, sada smo došli na 97 – rekao je župan za govornicom.

Tko je u zemlji čudesa?

Tada, tko o čemu, bivši Petrinin vijećnik Stevo Žeželj o privredi, a ne o gospodarstvu. Nije mu bilo jasno što je to Partnersko vijeće za tržište rada, odnosno nikako nije imao jasnu sliku s čime se bavi i koje korake poduzima. Pauk mu je objasnio da je to vijeće u sklopu Razvojne agencije.

– Bolje gladnog naučiti pecati ribu, nego mu pokloniti ručak – obrecnuo se Žeželj i zaključio kako to atakiranje na EU fondove i nije baš pametna strategija.

Kada slušate župana, rastapate se od miline, ali možda mi svi ostali živimo u paralelnom svijetu. Kad zagrebete ispod površine, možda shvatite da je župan možda veliki lažov, manipulator ili ne zna u kojem svijetu živi, vratio se Petrina na pozornicu. S obzirom što se priča, dodao je, možda i ne zna gdje živi. Krenuo je primoštenski načelnik onda u napad na ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Dianu Dulibić.

– Jasno je da se za ovakva mjesta raspisuju javni natječaji. Oni su zakon, ne možete ih mijenjati kako vama pada na pamet. Dao sam si truda, pribavio natječaj koji jako razvaljuje župana i njegovu vjerodostojnost. U točkama sedam i tri piše kako se ona imenuje na mandat od četiri godine, ali zašto je u članku dva napisano da poslije svog mandata ostaje zaposlena u toj ustanovi. To se zove politička korupcija ili nepotizam. To se zove uhljebljenje stranačkih kadrova – naglasio je Petrina.

Zapitao se primoštenski načelnik zašto Turistička zajednica Šibensko-kninske županije odbija financirati biciklijadu i primoštensku glazbu? Primošten je, napominje, dao 5,4 milijuna kuna za TZ, a nije dobio ništa.

– Direktorica Turističke zajednice odlazi na svaki sajam, slika se i ostalo troši na svoje privatne svrhe. Za to sam da se ti paraziti ukinu. Očigledno, takva parazitska institucija treba nekom – poručio je Petrina te dodao da je Paukov intervju očito istitnit jer troši 50 posto na uhljebljivanje.

– Sve ono što je potpisano ugovorom, iza svega stojim. TZ nije namijenjena da financira sve moguće manifestacije. Što više pooštravamo kriterije kako dijelimo novac – otkrio je Pauk.

Dujić u kontranapadu

I onda se i u priču uključio Nediljko Dujić, predsjedavajući Županijske skupštine.

– Koje je godine napravljen sustav odvodnje Primoštena? Zaboravljate da je 80 posto ove županije bilo okupirano. Vi ste bili sudionik Domovinskog rata. Znate dobro da ti dijelovi nisu imali ni asfalta, ni odvodnje… Bez obzira što ste među tih 10 posto. Niste vi toliko napravili. Znamo kakav je Primošten bio prije rata. Ne trebate to iznositi kao argument. Ne mogu prihvatiti da se o ovoj županiji govori na ružan način. Najbliža fronta Splitu bila je na Peruči, a u Šibeniku na Šibenskom mostu. U 20 godina podjela državnih novaca nije bila idealna. Prođite šibensko zaleđe. Postoji život, ljudi rade. Odvest ću vas u 10, 15 OPG-ova. U vrijeme kad sam se ja rodio bez struje, u Primoštenu su bila dva hotela – docirao je Dujić Petrinu koji mu je upadao u riječ.

– Ne bleji i ne laži – u svom stilu je Petrina govorio.

– Vi kad nemate argument, onda vrijeđate. Vi ste jedan veliki populist, prosječni građanin ove županije koliko god se šepurili da ste ekspert. Ovo vam je istina, dragi Stipe. Što god me više vrijeđate, to više govori o vama. Onda je najbolje kazati da šmrčem, i da ne znam. Vas bole argumenti – sasuo je Dujić Petrini u lice.

No, Primoštenac nije ostao dužan.

– Gospodine viječniće Dujiću, ja stalno tvrdim da vi ne znate ništa i to je prava istina. Možete se koprcati i pričati bajke. Uspoređivati vas kao načelnika Općine skradin i mene je neusporedivo – poručio je Petrina i vratio lopticu na župana Pauka koji mu je, dodao je, rekao da neće dobiti novac za vodu. I to u njegovu uredu.

Nemoj po glavi druže plavi…

Onda je krenula rafalna paljba Stipe Petrine.

– Gospodine Dujiću, javili ste za policajca 90. godine, a više ste šamara dobili od svih zajedno. Vi niste branili Skradin, vi ste išli ča iz svoje kuće, a ja sam došao u Skradin. Svi ste pobjegli i sakrili ste se. A mi smo držali Veliku Glavu – dodao je Petrina.

Predsjedniku Županijske skupštine naposljetku je bilo drago što je Petrina rekao da je 90. godine bio dragovoljac u policiji.

– A da me je netko klepao po glavi? To su neistine… Ustvari, jesu me u 4. srednje klepali po glavi milicajci, porijeklom iz Primoštena, koje sam zatekao 90. u policiji, a koji nisu željeli ni ‘h’ o Hrvatske – evocirao je uspomene Dujić.

– Nemojte vrijeđati ljude koji su bili u skradinskom zaleđu. Da nije bilo tih ljudi, pitanje je kako bi Šibenik izgledao danas i bi li imali dva, tri ili pet Vukovara. Neću dozvoliti Stipi Petrini ni bilo kojem lešinaru da vrijeđa i govori tko je veći domoljub ili ratnik – zaključio je Dujić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.