Za doček na otvorenom trebat ćete više odjeće, ali ništa u odnosu na dane koji tek dolaze…

Jučerašnje temperature zraka i obilje sunca na obali, kao da su nagovijestili proljeće, a ne izrazitu hladnoću koja nam stiže. U danima pred nama bit će sve hladnije, a pravo zahlađenje počinje krajem srijede.

Temperature zraka jutros su gotovo posvuda više u odnosu na jučer. Najhladnije je u Drnišu gdje je temperatura jedva prešla 0 °C, prati ga Dubrava sa 2, Bilice, Golubić i Putičanje sa 3, Zaton i Brodarica sa 4 °C, Jezera i Žirje mjere 7 °C, a najtoplije je u Rogoznici i na Punta Planki 8 °C.

Tijekom dana bit će umjereno do pretežno oblačno, dok je na otvorenom moru moguća slaba kiša. Puhat će slab sjeverozapadnjak, a maksimalne temperature zraka neće prelaziti 10 °C.

Kako piše Crometeo, pred nama je najjači zimski prodor dosadašnjeg tijeka zime. Premda detalji još nisu poznati, načelno se može reći da je naglasak na hladnoći, dok oborina, ili barem značajnih količina, uglavnom neće biti.

Izražena anticiklona nad britanskim otočjem i ciklona daleko nad istokom Europe otvorit će direktan put izrazito hladnoj jezgri kontinentalnog zraka da se u sjeveroistočnom visinskom strujanju spusti daleko na jug, do našeg područja, i dalje prema jugu Italije i sjeveru Afrike. Na samoj fronti bit će nešto kiše i snijega, ali samo mjestimice, no onda se od 3. siječnja u većini predjela očekuje suho, a posvuda i vrlo hladno vrijeme. U unutrašnjost stižu cjelodnevni minusi, s tim da će hladnije biti na istoku nego na zapadu zemlje. Jako zahlađenje stiže i na cijeli Jadran i bit će izraženije u Dalmaciji nego u Istri, pa će i tamo čak i danju temperature biti jedva iznad nule, no zbog bure osjet hladnoće ponegdje će biti niži od -10 °C. Noću na Jadranu mraz čak i na otocima.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.