Za obnovu i oživljavanje baštine bunja Šibensko-kninska županija dobila 2,3 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Hereditas – projekt  zaštite suhozidne tradicijske gradnje’ danas je u Zagrebu, s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petrićem. potpisao Nikola Blažević, zamjenik šibensko-kninskog župana.

Za projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje Šibensko-kninskoj županiji  dodijeljeno je 2,3 milijuna kuna koje će biti utrošene za potrebe zaštite i prezentaciju naše autohtone arhitekture. Zaštita suhozidne tradicijske gradnje provest će kroz dvije komponente: obnovu bunje ‘Rašinov stan’ u Okitu kod Vodica kao jedinstvene građevine u povijesti arhitekture, te izgradnju Centra za posjetitelje koji bi svojom arhitekturom kao kružna građevina s kamenim zidovima podsjećao na obnovljenu bunju i oživio baštinu bunja. Na taj način bi se koncept jedne jednostavne građevine transformirao u novu visoko individualiziranu pojavnost u okolišu koja svojom materijalnom supstancijom nedvojbeno pripada lokalnom kulturnom krajoliku, a sve u cilju doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Sredstva su dodijeljena u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’ koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i na koji su Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda ŠKŽ aplicirale 2015. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.