‘Zaboravljeno blago’ riznice na Visovcu zasjat će pred očima javnosti

Blago Visovca trebalo bi krajem ove godine biti u središtu pažnje kao prioritetna izložba u Hrvatskoj kojom će biti obilježena Europska godina kulturne baštine.

Muzej za umjetnost i obrt, kao središnja nacionalna i matična ustanova, uključio se u program Ministarstva kulture u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. izložbeno-nakladničkim projektom kojim bi javnosti po prvi put bilo predstavljeno prvorazredno ‘skriveno blago’ riznice franjevačkog samostana i crkve Majke Božje od Milosti na Visovcu. Izložba radnog naziva Lapis Albus – blago riznice franjevačkog samostana na Visovcu predstavila bi cjelovit korpus predmeta iz zbirki slika i skulptura, liturgijskih predmeta od metala, zavjetnih darova od plemenitih metala, devocionalija, zbirke arheoloških nalaza i etnografskih predmeta kao i rukopise i knjižnu građu iz samostanskog arhiva i knjižnice, među kojima je rukopisna građa, primjerci prvotisaka, djela hrvatskih autora 16., 17. i 18. stoljeća te dokumenti vezani uz povijest franjevačkog reda na Visovcu kao i povijesni dokumenti iz vremena turskih osvajanja.

visovac gospa od andela 020816  (18)

Velik dio tog ‘zaboravljenog blaga’, nakon nužnih restauratorskih zahvata i stručne obrade, bio bi predstavljen javnosti krajem 2018. godine izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt te bi uz potporu Ministarstva kulture ova izložba bila hrvatska prioritetna kulturna manifestacija u Europskoj godini kulturne baštine. Ministarstvo kulture, zajedno s Gradom Zagrebom, osigurat će potrebna sredstva za pripremne radove, odnosno restauratorske zahvate na najugroženijoj građi, rad na terenu u svrhu evaluacije i odabira građe za izložbu i stručnu obradu te konačnu realizaciju izložbe koju bi pratio reprezentativni višejezični vodič kroz riznicu.

visovac gospa od andela 020816  (12)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.