Aktualni sat

Zagađene lagune glavna tema Županijske skupštine: ‘Do kraja godine otpadne vode DIV-a bit će priključene na pročistač Knina’

Do kraja godine pročistač tvornice DIV bit će priključen na pročistač grada Knina, izvijestio je na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Naime, zagađene kninske lagune glavna su tema aktualnog sata Skupštine koja se održava u Drnišu, ali bez predsjednika Nediljka Dujića. Prvi koji je ‘potegnuo’ pitanje laguna bio je vijećnik Loze Tomislav Čolak, a zanimalo ga je što je zaključeno po tom pitanju na jučer održanom sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

– Jučer smo održali sastanak u Zagrebu s ljudima iz Ministarstva o toj temi i po prvi put su se svi akteri vezani uz taj problem našli na istom sastanku. Vjerujte mi, to je velika stvar u ovom poslu. Priključenje DIV-a na gradski pročistač očekuje se do kraja godine nakon probnog rada, jer ni grad Knin ne želi preuzeti to ako nisu sigurni da je pročistač 100 posto u funkciji. Svi sudionici smatraju da je priključenje pročistača DIV-a nužan preduvjet za sanaciju lagune za koju je potrebno izraditi program sanacije i na koji način će se to napraviti. Do kraja kolovoza očekujemo dogovor oko načina financiranja – odgovorio mu je Pauk.

Čolak je iz odgovora župana zaključio kako je ‘ujeo vuk magare’.

– Dakle ono što se dogodilo u Zagrebu je ništa i Županija se više mora uključiti u ovo. Državni inspektorat je taj koji mora utvrditi tko zagađuje lagunu. Nije to samo DIV, nego i fekalne vode Knina. Državni inspektorat trebao bi pronaći krive, a oni ne rade ništa po tom pitanju – nastavio je vijećnik Loze.

Na pitanje laguna nadovezao se i SDP-ov Igor Meić koji je, između ostalog, pitao župana Pauka smatra li da je pravo pojedinca koji stoji iza profita, iznad prava građana, pritom insinuirajući na to da župan nečinjenjem štiti Tomislava Debeljaka odnosno DIV.

– Za političku promidžbu možete i pametnija pitanja postavljati – odgovorio mu je Pauk.

Inače, Županijskom skupštinom danas predsjedava Tanja Radić Lakoš, potpredsjednica koja je nedavno imenovana vršiteljicom dužnosti dekana na Veleučilištu u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.