Besposadni zrakoplovni sustav 'Orbiter 3'

Zahvaljujući snimkama iz zraka vatrogasni zapovjednici su donosili odluke o snagama na požarištu u DubraviFoto: Screenshot

Besposadni zrakoplovni sustav ‘Orbiter 3’ bio je angažiran u subotu na zadaćama izviđanja i nadzoru požarišta kod Šibenika.

U trenutku izbijanja požara kod Šibenika sustav je bio angažiran na zadaćama za potrebe Ministarstva poljoprivrede, a u ranim večernjim satima 27. srpnja angažiran je za potrebe izviđanja i nadzora požarišta.

Naime, riječ je o najvećem ovogodišnjem požaru u čije je gašenje prvog dana bilo uključeno sedam protupožarnih aviona te 50 pripadnika kopnenih snaga (koje su narednog dana, 28. srpnja, zamijenila 52 pripadnika) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

PP NOS OSRH

Sustav je angažiran temeljem odluke Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama te koordinacije i ishođenja potrebne dozvole za polijetanje od strane Hrvatske kontrole zračne plovidbe, izvijestili su iz MORH-a.

 

Tako je u realnom vremenu video opožarenog područja snimljen s besposadnom letjelicom prikazivan u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, na temelju čega su zapovjednici donosili daljnje odluke angažiranja i planiranja snaga na terenu.

Nakon što je požar lokaliziran, besposadnom letjelicom provedeno je izviđanje područja gdje su uočeni tzv. ‘hot spotovi’, odnosno kritična područja koja bi neadekvatnom sanacijom i nadzorom mogla dovesti do ponovnog izbijanja požara.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.