Zajednica broji preko 600 članova u županiji: Završen Tjedan Zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH

Pod pokroviteljstvom zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko ovaj vikend se održao 7. tjedan Zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH, već tradicionalni projekt Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije.

Zajednica broji preko 600 aktivnih članova na području Šibensko-kninske županije. Ovogodišnji Tjedan Zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH je obilježila tema solidarnosti prema Crkvi i narodu u BiH, ovom prigodom su se prikupljali prilozi za mještane i crkvu Preobraženja Gospodinova u Borovicama, župu koja je prije rata brojila preko 1500 ljudi, sad ih ima 38. Ovom akcijom se poslala poruka Hrvatima u BiH i njihovim župama koje su u teškim uvjetima, da nisu zaboravljene od svojih sunarodnjaka. U sklopu ovogodišnjeg tjedna Zajedništva su u Vodicama i Šibeniku održane i dvije predstave Gradskog kazališta mladih iz Viteza. Manifestaciju su otvorili predsjednik Zajednice Goran Babić te zastupnica Željana Zovko koja se tokom svog pozdravnog govora osvrnula kako je bitno da se zajedništvo Hrvata iz BiH održi, a upravo ovakvi događaji su idealna prilika za učvršćivanje dobrih odnosa i prilika.

– Zahvaljujem Zajednici Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu sa predsjednikom Goranom Babićem i potpredsjednicom Lucijom Toprek što su mi dali priliku za pokroviteljstvo i da budem dio ovog predivnog projekta. U ovim danima trebamo skrenuti pozornost na tešku poziciju u kojoj se Hrvati u BiH još uvijek suočavaju te otpornost kojom pokazuju prevazilaženje svih onih insituticionalnih i političkih nepravdi koje zadnjih 20 godina podnose u zemlji kojoj su prema Daytonskom mirovnom sporazumu trebali biti jednaki. Zajedništvo i ljubav njihovih sunarodnjaka daje nadu kako kalvarija koju prolaze nije uzaludna te da zajedništvo ostaje simbol otpora kojim će do kraja dovesti svoju borbu za jednakopravnost i oduprijeti se svim onim pokušajima da im se oduzme status temeljnog naroda Bosne i Hercegovine – kazala je.

Zastupnica je posebno naglasila kako je vrijeme da se konačno riješi status i jednakopravnost Hrvata u BiH te je pohvalila desetogodišnji uspješni rad Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije. Na poziv Gradskog kazališta mladih iz Viteza na čelu sa Ivanom Sajevićem, zastupnica Zovko je prihvatila pokroviteljstvo Dana hrvatskog kazališta, događaja koji se svake godine održava u Vitezu. U sklopu tjedna Zajedništva zastupnica Zovko je posjetila i Memorijalni centar Fausta Vrančića, poznatog inovatora čija je obitelj porijeklom iz BiH, a čiji je Memorijalni centar izgrađen suradnjom Hrvatske i Italije u sklopu INTERREG programa te Crkvu Sv.Marije od milosti na otoku Prviću. Ovogodišnji tjedan Zajedništva zaključen je Svetom Misom održanom u Vodicama pod vodstvom don Ivana Butuma koji je na kraju Mise predočio težak položaj Hrvata katolika u BiH koji su prema statistici najbrojnija zajednica koji su napustili BiH u proteklih par godina. Također se zahvalio i zastupnici Zovko na svoj pomoći koju je pružala prije i koju će nastaviti pružati župi Borovica i cijeloj BiH.

(Foto: zeljanazovku.eu)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.