Zajednica županija o decentralizaciji države: ‘Promjene dolaze jedino suradnjom na svim razinama’

‘Prijenos poslova državne uprave potaknut će funkcionalnu decentralizaciju’, složili su se župani na jučer održanoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije održane u Virovitičko-podravskoj županiji, na kojoj je sudjelovao i predsjednik te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u Republici Hrvatskoj stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja – poručio je Pauk.

ff

Jedna od točaka bila je rasprava oko aktualnosti koje se tiču područne samouprave iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Detaljni uvid u tu temu dala je državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa.

Izgradnja, dogradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene jedna je od najvažnijih zadaća i odgovornosti hrvatskih županija, ali i cijelog javnog sektora Republike Hrvatske.

Potrebe za financiranjem ovih aktivnosti radi dosezanja pedagoškog, zdravstvenog, ali i općenito niskoenergetskog standarda gradnje posljednjih su godina sve izraženije, a sve s ciljem osiguranja kvalitetne javne usluge s najnižim ukupnim životnim troškovima i višom vrijednosti za novac poreznih obveznika. Stoga je ravnatelj Regionalne energeteske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac predstavio inovativni program Izgradimo Hrvatsku! kojim bi se obuhvatila realizacija jedne desetine ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko 1 milijarde eura primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.

– U svrhu uklanjanja navedenih ograničenja tradicionalnog modela realizacije te ubrzavanja investicija za javne potrebe u zgradarstvu i infrastrukturi predlaže se pokretanje Nacionalnog programa Izgradimo Hrvatsku!, odnosno nacionalnog programa izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture koji će se temeljiti na alternativnom načinu nabave – javno-privatnom partnerstvu. Osnovno obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja  i to s nižim ukupnim životnim troškovima – objasnio je Domac.

Capture

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.