Upozorenje DHMZ-a

Zaleđe županije na udaru hladnog vala: Evo kako se zaštititiFoto: Ilustracija/Arhiva

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za kninsko područje izdao je upozorenje za umjerenu opasnost od hladnoće koja može djelovati na zdravlje. Upozorenje vrijedi za danas, no temperature će se tijekom vikenda u jutarnjim satima zadržati debelo ispod nule, dok će u ponedjeljak biti najhladnije, i do -4 °C.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZHZ) upozoravaju kako hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste, što se može spriječiti pravilnim postupanjem i pripremom.

– Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka – piše u preporukama HZJZ-a.

Ukoliko ipak morate izaći, obavezni su kapa, rukavice i šal s kojim trebate prekriti usta kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

– Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama – upozoravaju.

Liječnici, pak, upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

– Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona – preporuka je HZJZ-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.