Zaplovio prvi katamaran s Poda, a za njim bi mogla i cijela flota

Tvrtka ‘Ribar i more’ u svom pogonu u šibenskoj industrijskoj zoni Podi izgradila je putnički katamaran koji je nedavno zaplovio u matičnu luku u Vrgadi. Riječ je o plovilu dužine 20 metara i to je prototip građenu po model putničkih katamarana kakvi plove u Skandinaviji. izgrađen od stakloplastike, širina mu je 6,49 metara, kapacitet 130 putnika, brzina 13 čvorova, a pogone ga dva motora od po 279 kilovata.

– Brod je u potpunosti hrvatski proizvod i već je nekoliko kupaca iskazalo zanimanje za narudžbu katamarana za svoje potrebe. Katamaran ‘Vrgada’ poslužit će za daljnje ispitivanje plovnih karakteristika i sada su sve oči uprte u prva iskustva posade. Svi čekaju povratne informacije o ponašanju broda u moru jer riječ je o prvom brodu tog tipa, kaže Paško Furčić, direktor tvrtke ‘Ribar i more’.

vrgada1

Vrijednost dvotrupca je gotovo 4 milijuna kuna. S udjelom od 75 posto financiran je kreditom HBOR-a, a ostatak vlastitim novcima zadruge s Vrgade. Za novi katamaran s Poda zanimanje su pokazali i inozemni kupci što će značiti rast izvozne proizvodnje na šibenskoj industrijskoj zoni.

Fotografije: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.