Zapovjednik 113. brigade u Rujanskom ratu danas čeka presudu u Haagu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milivoj Petković, zapovjednik 113. šibenske brigade HV u rujnu 1991. godine i načelnik Glavnog stožera HVO-a tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, danas u 10 sati zajedno s još petoricom političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata očekuje pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća haaškog suda.

U prvom stupnju njih su šestorica 29. svibnja 2013. godine nepravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima 1993. i 1994. godine. U toj presudi kaže se da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata, u kojem je sudjelovao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, s ciljem stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta u BiH. Milivoj Petković tada je osuđen na 20 godina zatvora.

Milivoj Petković rođen je u Šibeniku 11. listopada 1949., diplomirao je na Vojnoj akademiji JNA te stekao čin potpukovnika. U ljeto 1991. napušta JNA kako bi se pridružio Hrvatskoj vojsci, a 113. šibenskom brigadom zapovijedao je od 26. kolovoza do 2. listopada 1991. godine.

milivoj petković

U proljeće 1992. Janko Bobetko rasporedio je Petkovića u zapovjedništvo Izmještenog zapovjednog mjesta Hrvatske vojske u Grude, u Bosni i Hercegovini, koja je postala glavni stožer oružanih snaga Herceg-Bosne. Od tada do ljeta 1993. Petković je bio na položaju vojnog zapovjednika oružanih snaga Herceg-Bosne/HVO-a kao načelnik Glavnog stožera HVO-a. Kada je 24. srpnja 1993. Slobodan Praljak imenovan za najvišeg vojnog zapovjednika HVO-a, Petković je postao i praktično nastavio obavljati dužnost zamjenika. Petković je ponovno postavljen za vrhovnog zapovjednika HVO-a i na tom je položaju ostao do približno 5. kolovoza 1994.

Petković se dobrovoljno predao sudu te izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.