Zapovjednik helikoptera koji je spašavao vatrogasce na Kornatima: ‘Laž je priča o kerozinu’

Arhiva

Boženko Poljak, zapovjednik helikoptera koji je spašavao stradale vatrogasce na Kornatima, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju osvrnuo se na taj kolovoški dan i optužbe da je iz helikoptera curilo gorivo.

– Već deset godina slušam i čitam kako je iz vojnog helikoptera koji je pohitao u pomoć unesrećenim vatrogascima na Kornatu kapalo gorivo i kako je to gorivo krivo što su jadni mladići nastradali. To je teza obitelji nastradalih koji se bore da dokažu nečiju krivnju zbog stravične tragedije. I više ne mogu to čitati i slušati. Gdje god dođem moram ljudima objašnjavati da helikopter H-202, kojim sam ja zapovijedao i s kojim smo izvlačili unesrećene s Kornata nije ispuštao gorivo i da je bio sto posto ispravan. Mi nismo krivi za tragediju. Dosta mi je. Moram reći istinu, jer smo moja posada, kopilot Antonela Marinov, tehničari Filip Butorović i Vladimir Zelić i ja samo htjeli pomoći unesrećenima, a evo već deset godina smo predmet napada i lažnih optužbi, kazuje  satnik Boženko Poljak, kapetan helikoptera H-202, koji je iz zrakoplovne baze Divulje tog tragičnog 30. kolovoza 2007. poletio u nepoznato, prema Kornatu da spasi, kako im je rečeno, neke vatrogasce koji su na Kornatu upali u probleme.

Taj famozni helikopter H-202, koji je već 10 godina predmet rasprava u Hrvatskoj to je ljeto, koje je bilo opterećeno požarima, iz Zagreba sa svojom posadom (ne ovom kapetana Poljaka) došao u Dalmaciju, u Divulje da bude ispomoć.

– To jutro, prije odlaska na Kornat mi smo, odnosno ja i moja posada, drugim helikopterom gasili požare po Hvaru. Na Hvaru smo bili tri sata i nakon što smo se vratili u bazu Divulje čekali smo novi zadatak. U 17.05 sati smo dobili zadaću od operativca za STS let (traganje i spašavanje) na Kornatu. Uz to nismo dobili nikakvu informaciju gdje točno letimo, što se točno dogodilo, i što nas tamo čeka. amo smo znali da su u pitanju vatrogasci, a koliko ih ima, jesu li ozlijeđeni i što se zaista zbiva, nismo znali. Te informacije nismo dobili jer ih nije dobio ni operativac koji je nas obavijestio o zadatku. Jedini helikopter koji je bio u Divuljama bio je taj H-202, a svi ostali su bili na gašenju požara koji su gorjeli diljem Dalmacije, kazuje satnik Poljak, koji je već osam godina u mirovini, priča satnik, za Slobodnu Dalmaciju.

Čim su dobili dojavu o akciji, članovi posade uzimaju svoju opremu i kreću prema istočnoj stajanci, ispred hangara gdje se nalazio helikopter.

Ostatak razgovora s Poljakom pročitajte OVDJE.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.