Minimalno zamućenje

Zbog novih kiša mogli bi još nekoliko dana prokuhavati vodu. Ipak, nadležne službe kažu da nema mjesta paniciFoto: Ilustracija/Arhiva

Građani u priobalju županije i dijelu Zagore i dalje trebaju prokuhavati vodu za piće nakon što je u ponedjeljak ‘Vodovod i odvodnja’ izvijestila da je uslijed velikih oborina zamućena voda u izvorištu Jaruga. Zbog novih količina padalina zabrana bi se mogla protegnuti i na sljedeće dane, ali nadležne službe i Vodovod napominju kako mjesta panici nema.

– Obavijest o zamućenju i dalje je na snazi, stoga građani trebaju vodu za piće prije upotrebe pustiti da se istaloži, a nakon toga bistri dio prokuhati. Voda nije štetna za zdravlje i može se koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe. Kako su u posljednjih 12 sati pale nove količine kiše, teško je prognozirati kada bi voda na izvorištu ponovno biti u okviru dozvoljenih parametara. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da je za to potrebno barem par dana bez obilnih kiša – kazala nam je Anita Vlaić, glasnogovornica Vodovoda i odvodnje.

Analize vode, dodaje Vlaić, svakodnevno obavljaju, no potrebno je i do nekoliko dana da se razina mutnoće vrati u granice dozvoljenog.

– Mutnoća u vodi nije vidljiva, dakle riječ je o minimalnim zamućenjima. Međutim, Zakon o vodi za ljudsku potrošnju je rigorozan, dozvoljeni parametri su dosta niski i sukladno Zakonu mi smo morali poslati javnosti obavijest da je voda zamućena i da ju je potrebno istaložiti i prokuhati prije konzumacije. Ali napominjemo još jednom kako nema mjesta panici – govori Vlaić.

S obzirom da je danas pala nova kiša, nezahvalno je govoriti kada bi upozorenje o zamućenoj vodi trebalo prestati važiti.

– Obaveza Vodovoda i odvodnje je da, u trenutku kada ustanove da je došlo do odstupanja parametara, o tome izvijeste javnost i nadležnu sanitarnu inspekciju o neispravnosti. Nadalje, oni kontroliraju vodu i onog trenutka kada uoče da je došlo do smanjenja parametra koji je odstupao, kontaktiraju Zavod koji potom uzima kontrolne uzorke i na osnovu njih se skida zabrana. Drugim riječima, Zavod za javno zdravstvo daje kontrolnu analizu vode i obavlja monitoring vodoopskrbnog sustava – objašnjava Lidija Bujas, voditeljica Odjela ekologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, obavijest o zamućenju vode odnosi se na područje županije koje se opskrbljuje s izvorišta Jaruga, a koje obuhvaća sve potrošače na području Šibenika te prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te Dalmatinsku zagoru, odnosno Mirlović Zagoru, Perković i Primorski Dolac.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.