Konferencija o poticanju izvoza u Solarisu

Zdravko Marić istaknuo da smo još uvozno ovisni, a Pauk se pohvalio rastom županijskog izvoza

S naglaskom na utjecaj uvođenja eura na izvoz i izvoznike u Konvencijskom centru Šibenik u Solarisu u petak je otvorena 18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza. Prigodnim riječima sudionike konferencije pozdravili su župan Goran Pauk, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.

– Struktura hrvatskog gospodarstva i dalje otkriva poprilično visoku uvoznu ovisnost, a to se može smanjiti samo jačanjem domaće proizvodnje, posebice izvozno orijentirane te one koja stvara nove i dodane vrijednosti, bez kojih teško možemo očekivati značajnije iskorake. Analizira strukture hrvatskog gospodarstva s rashodne strane pokazuje zadovoljavajuću domaću potražnju i sentiment potrošača, a prisutan je i rast plaća i zaposlenosti, investicija i izvoza – rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik vlade i ministar financija zaključivši da se sadašnjim rastom oko tri posto, iako je na zdravim osnovama, ne treba zadovoljiti u srednjem i duljem roku.

Cilj konferencije je poticanje i jačanje izvoza te poboljšanje postignuća na međunarodnom tržištu, a svake godine na konferenciji sudjeluju predstavnici Vlade RH, vodeći predstavnici hrvatskih izvoznika, banaka, izvozno-kreditnih agencija, te međunarodnih financijskih institucija.

– Cijenim HBOR-ov napor u osiguravanju potpora hrvatskom izvozu kroz dugi niz godina, a posebno u segmentu kreditiranja i izdavanja garancija. Poticanjem i jačanjem izvoza jača se i ukupna konkurentnost zemlje. Izvozna poduzeća ulažu preko 70 posto sredstava od ukupno uloženih sredstava u razvoj i pokretač su razvoja Republike Hrvatske – kazao je župan Goran Pauk i dodao kako je trend rasta izvoza zabilježen i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu izvoz povećan za 43,8 posto.

Uvođenje eura jedan je od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske. Ta se tema posebno medijski ponovno aktualizirala nakon prihvaćanja pisma namjere o ulasku Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam. Poduzetnici su ti koji bi najsnažnije trebali osjetiti pozitivan efekt od uvođenja eura, i to kroz smanjenje troškova poslovanje. Republika Hrvatska jasno je trasirala put ulaska u euro zonu, pa uvođenje eura prema najavama možemo očekivati najranije oko 2023. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.