Zekanović protiv Lećevice: Smeće će ugroziti stanovnike Unešića, neka je grade negdje drugdje

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović na jučerašnjem parlamentarnom Odboru za zaštitu okoliša i prirode glasio je protiv gradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju, a koji bi se nalazio na samoj granici sa Šibensko-kninskom županijom.

– Izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevica nelogična je jer će se morati predvidjeti izgradnja još jednog jednog centra. Lećevica bi se trebala pozicionirati uz granicu naše županije, u općini Unešić, koja se zajedno sa Šibensko- kninskom županijom nekoliko puta usprotivala toj gradnji. Za potrebe Splitsko-dalmatinske županije Lećevica ionako nije dostatna, pa neka je grade negdje drugdje, izjavio je Zekanović.

Naime, prema Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016. do 2022. predviđena je izgradnja Lećevice, a negativan utjecaj tog centra za gospodarenje otpadom trpjeli bi stanovnici općine Unešić odnosno Šibensko kninske županije, dodaje zastupnik Hrasta.

Primjedbe su, kaže, slali i brojni stanovnici Unešića, općine Lećevica te ekološke udruge ‘Rast Zagore’iz Lećevice, ‘Zmajevac’ iz Unešića koordinacija udruga ‘Zvona Zagore’, ‘Sunce’ iz Splita, ‘Zvona Kaštela’, ‘Eko Kvarner’, kao i ‘Keks’- Kaštelanski krizni stožer.

Bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića iz mandata Vlade Zorana Milanovića, Tonči Restović, ne vidi problem u gradnji Lećevice jer, poručuje, Šibensko kninska županija ionako će imati Bikarac.

– Ne vidim ništa sporno u tome, i njegov argument vidim samo kao pokušaj stjecanja jeftinih političkih poena budući da upravo njihova Vlada donosi taj zakon. Valjda je jasno da centri za gospodarenje otpadom, ukupno 13 regionalnih čija se izgradnja predviđa, a dva od njih već su završeni neće biti smetlišta, već moderna postrojenja za otpad. Lećevica će zapravo riješiti problem splitskog Karepovca. Naša je Ministarstvo započelo sanaciju tih odlagališta, njih 310, kako bi bili sanirani i zatvoreni, a sav daljni posao preuzeli bi ti centri, stava je Restović, koji dodaje i da će Lećevica riješiti problem koji Makarska i otoci splitskog arhipelaga imaju sa odlagalištima tijekom ljetnih mjeseci.

Drugim riječima, smeće se neće direktno dovoziti na odlagališta, a Restović naglašava i kako će se tamo zaposliti minimalno 50 ljudi. Spor oko izgradnje Lećevice traje već dugi niz godina, a Županijska skupština još je prije 12 godina donijela zaključak o neprihvaćanje te lokacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.