Zelena čistka i ove godine u Nacionalnom parku ‘Krka’ u povodu Dana planeta Zemlje

Volonterska akcija čišćenja održat će se u petak, 21. travnja u 9.00 sati na prilazu poučno-pješačkoj stazi Brnjica – korito rijeke Čikole u naselju Brnjica na pravcu kretanja Šibenik – Drniš.

– Djelatnici Nacionalnog parka ‘Krka’ u suradnji s volonterima iz Braniteljske socijalno radne zadruge Branitelj, volonterima iz Kulturne udruge Slovenaca dr. France Prešeren Šibenik, volonterima iz Ekološke udruge ‘Monte Promona’ iz Siverića i lokalnim stanovništvom čistit će nelegalno odlagalište otpada u naselju Brnjica prema poučno-pješačkoj stazi NP ‘Krka’. Tom prigodom sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko jedan hektar na kojem se uglavnom nalazi sitni i srednji kućanski otpad, najavljuje Krešimir Šakić, ravnatelj NP ‘Krka’.

Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.

U povodu Svjetskog dana planeta Zemlje i manifestacije Noć knjige koja se održava u povodu Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava također će se održati i radionica recikliranja u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku, u petak, 21. travnja u 10.30 sati.

Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim  generacijama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.