U prednosti smo kao auto destinacija

Željana Šikić: ‘Gosti kalkuliraju, zovu i ne otkazuju. U svibnju najviše domaćih gostiju i Slovenaca’

Simbolične turističke brojke prvi su znak turističkog oporavka nakon vrhunca pandemije koronavirusa pa tako i Šibensko-kninska županija u svibnju bilježi prve turističke laste. U ovih 25 dana svibnja u županiji je boravilo 1.508 gostiju što nije ni blizu lanjskoj brojci od 53.600. Za razliku od lani ostvarenih 200 tisuća noćenja, danas smo na skromnih 23.916.

– Većina gostiju boravi u nekomercijalnom smještaju, što znači da je riječ o vlasnicima vikendica. Imamo i prve goste u obiteljskom smještaju, a najmanje je gostiju u hotelima koji bilježe tek 291 dolazak i 539 noćenja. U kampovima je 118 gostiju koji su ostvarili 389 noćenja – kaže Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Čak i kada se uspoređujemo s drugim županijama u kojima je puno više hotelskih kapaciteta situacija kod njih je slična ovoj kod nas.

– Dobra je vijest da nema previše otkazivanja rezervacija u privatnom smještaju. Gosti su zainteresirani za dolazak i trenutno kalkuliraju, odnosno prate situaciju s epidemijom i mogućnosti dolaska na našu obalu. Imamo jako puno upita iz naših marina, hotela i privatnih iznajmljivača jer gosti zovu njih, a oni nas. Jučer je i Lufthansa objavila da diže avione prema Dubrovniku što je dobar znak i nama i avionskim gostima. Istina je da će ove sezone mnogi odabrati putovanje vlastitim automobilom. Mi smo i do sada bili zanimljiva auto destinacija, a mislim da smo, uz nekoliko sati vožnje, dostupni i gostima sa sjevera Njemačke – vjeruje Šikić te se nada kako i u ovoj krnjoj sezoni možemo polučiti solidan rezultat.

Od početka godine posjetilo nas je 16.037 gostiju koji su ostvarili 116.399 noćenja ili 30 posto lanjskog prometa. U svibnju su najbrojniji domaći gosti kojih je 1.040, a ostvarili su 19.251 noćenje. Na drugom mjestu su Slovenci, njih 252 s 1.331 noćenjem, Nijemci su treći s 91 dolaskom i 696 noćenja, a četvrti gosti iz Austrije kojih je bilo 70 sa 605 ostvarenih noćenja.

– Moje osobne prognoze, na temelju kontakata i informacija koje imam, optimističnije su od onih koji računaju s 30 posto lanjskih rezultata. Mislim da bi nautika mogla proći vrlo dobro jer u toj grani distanca nije problem. Definitivno će najveći pad biti u kongresnom turizmu, gdje su već otkazani mnogi skupovi, a teška godina bit će općenito za hotelijere – zaključuje Željana Šikić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.