Zemlje Mediterana zajedno za očuvanje vodenih ekosustava: NP Krka partnerima predstavila plutaču za mjerenje kakvoće vode

Očuvanje vodenih ekosustava na odabranim lokacijama i bolje upravljanje njima bila je tema današnjeg događanja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić koje se održava u sklopu provedbe međunarodnog projekta ‘EcoSUSTAIN – Razmjena znanja i umrežavanje zemalja Mediterana’. Na događanju su, uz domaćine Javnu ustanovu Nacionalni park Krka, sudjelovali i predstavnici iz Italije, Grčke, Španjolske te Nacionalnog parka ‘Una’ iz Bosne i Hercegovine.

Provedba što kvalitetnijeg monitoringa kvalitete voda cilj je NP Krka, zbog čega je na Visovačko jezero postavljena plutača sa senzorima za mjerenje kakvoće vode.

– Postavljanje plutače i dugoročno praćenje glavnih ekoloških činilaca koji utječu na razvitak i opstanak zajednica u jezeru omogućit će bolje upravljanje i pravovremeno reagiranje na uočene promjene, jer je očuvanje kvalitete vode i povoljnog protoka prioritetan zadatak ekološke zaštite ovoga područja. Očuvanje kakvoće vode rijeke Krke i procesa sedrenja temeljna je misija NP Krka, a sudjelovanje u ovom projektu prilika je da u ostvarenju te važne misije surađujemo s kolegama iz Europe i razmjenjujemo iskustva i spoznaje – poručio je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

sakic

Energetski samoodrživa plutača opremljena je senzorima za mjerenje fizikalno-kemijskih parametara vode i pratećim sustavima za automatsku dojavu izmjerenih vrijednosti u realnom vremenu kroz softverski sustav Javne ustanove. Podaci će se dobivati u stvarnom vremenu, što će omogućiti pravovremenu reakciju na sve promjene koje narušavaju kvalitetu vode.

– Istovremeno ćemo moći, prateći rad plutače, ostalim korisnicima poslati povratne informacija o korisnosti, potencijalnim poboljšanjima i dodatnoj funkcionalnosti monitoring sistema. Isto tako prvi put ćemo moći razmijeniti podatke s ostalim zaštićenim područjima na Mediteranu, zajedno pratiti promjene i stvoriti kvalitetnu bazu podataka, što je i jedan od ciljeva EcoSUSTAIN projekta – izjavio je Šakić.

FOTO Na Visovačkom jezeru postavljena plutača sa senzorima za mjerenje kakvoće vode

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.