Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića: ‘Znamo da nam naš planet uvijek pošalje upozorenje pet godina unaprijed da nas čekaju kataklizme’

Znanstvenici su upozorili da bi se sljedeće godine mogao dogoditi veliki porast broja razornih potresa širom svijeta. Naime, istraživači Roger Bilham sa Sveučilišta Colorado i Rebecca Bendick sa Sveučilišta Montana u svom su radu utvrdili vezu između varijacija u brzini Zemljine rotacije i seizmičke aktivnosti, što bi najviše moglo pogoditi gusto naseljena tropska područja.

Iako su promjene u brzini rotacije našeg planeta toliko male da se promjena duljine dana mjeri u jednoj milisekundi, takva fluktuacija svejedno može imati utjecaj na oslobađanje golemih količina podzemne energije.

U svojoj studiji Bilham i Bendick proučavali su sve potrese magnitude 7, te veće od toga, koji su se dogodili od 1900. godine. Utvrdili su pet razdoblja u kojima je zabilježen značajno veći broj velikih potresa, čak 25-30 jakih potresa godišnje u odnosu na ostala razdoblja s prosjekom oko 15 velikih potresa godišnje.

U potrazi za čimbenicima povezanim s ovim povećanjem seizmičke aktivnosti, otkrili su da su svaki put kad je Zemljina rotacija lagano usporila uslijedila razdoblja povećanog broja intenzivnih potresa. Bilham i Bendick utvrdili su nekoliko takvih razdoblja od oko pet godina u proteklih 1,5 stoljeće. Vrlo jednostavno, Zemlja nam daje upozorenje pet godina uoči budućih potresa, zaključio je Bilham.

Budući da je Zemljina rotacija započela jedno od svojih razdoblja usporavanja prije više od četiri godine, znanstvenici očekuju da sljedeće godine možemo očekivati značajan rast broja jakih potresa. Ove godine zabilježeno je šest takvih jakih potresa, a prema predviđanju Bilhama, u 2018. vrlo lako bi se moglo dogoditi 20 takvih potresa.

Nije jednostavno predvidjeti gdje će se ti dodatni potresi dogoditi, iako Bilham navodi da se većina jakih potresa, koji su u vezi s promjenom duljine dana, događa u blizini ekvatora, piše Jutarnji.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.