Župan potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini

Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini potpisao je dana šibensko-kninski župan Goran Pauk, ususret Međunarodnom danu ljudskih prava. Na potpisivanju je bio Zoran Smolić, zamjenik župana, koji je ujedno i predsjednik županijske koordinacije za ljudska prava te Senka Bilać, pročelnica i tajnica županijske koordinacije za ljudska prava.

– Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini donijelo je Vijeće europskih općina i regija, takozvani CEMR. Sastavljena je od 57 organizacija, a dugi niz godina promiče ravnopravnost na lokalnoj  i regionalnoj razini, pa je 2005. godine pokrenuta inicijativa ‘Grad za ravnopravnost’ gdje je predložen način provedbe strategije na lokalnoj i regionalnoj razini, kazao je Pauk.

zupanije-potpisivanje-2

Potpisivanjem te Povelje Šibensko kninska županija nastavit će provoditi mjere za ravnopravnost spolova, naglasio je Pauk, te dodao da će u roku od dvije godine od potpisivanja Povelje razviti i usvojiti akcijski plan ravnopravnosti i primjenjivati ga u budućnosti.

Do sada su povelju potpisale Dubrovačko- Neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Bjelovarsko- bilogorska, Vukovarsko- srijemska te Primorsko- goranska županija, a Pauk je pozvao ostale županije da se pridruže potpisivanju.

– Mislim da smo postali jedno zrelo društvo u odnosu na ravnopravnost spolova. No ipak, postoje nekakvi odmaci, pa je činjenica da za iste poslove nismo jednako plaćeni. Uvjerenja sam da se ta razlika sve više smanjuje, stava je Smolić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.