'Situacija je zadovoljavajuća'

Županija danas bez oboljelih, ali će policija pojačano nadzirati popularne ‘prvomajske’ lokacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na području naše županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Do danas je na području županije 89 oboljelih, a zabilježeno je 92 slučaja, jedan se vodi u Zagrebačkoj županiji, a drugi su pacijentica i zdravstvena djelatnica iz Splitsko-dalmatinske županije, rekao je konferenciji za medije Goran Pauk, predsjednik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

– Epidemiološka slika je zadovoljavajuća, imali smo dva žarišta, Murter i Knin. Za Murter 28 osoba, Knin 13 djelatnika i 15 pacijenata. Na sreću, kvalitetnom reakcijom stavljena su pod kontrolu i zahvaljujem svim djelatnicima, ali i žiteljima na strpljenju i ustrajnosti. Imamo 44 oporavljene osobe, jedan smrtni slučaj 91-godišnjeg pacijenta s Murtera, koji je bio kronični bolesnik. Jedna zaražena osoba preminula u KBC-u Dubrava, a imala je 78 godina. Prosječna starost oboljelih je 57 godina, a imamo i četvero oboljele djece – naglasio je Pauk i nadodao kako je uzeto 1.370 briseva.

Kazao je kako je od početka epidemije na odjelu infektologije bilo 28 pacijenata, trenutno je hospitalizirano četvero od kojih je jedan i dalje na respiratoru, a dvoje ih je na respiratoru u KBC-u Split.

– Kako bi sveli na minimum ulazak virusa u domove za starije i nemoćne, gdje je najranjivija skupina, oformljen je tim za nadzor i sprječavanje ulaska virusa na čelu s pročelnikom Nikolom Mihaljevićem i ostalima koji pokrivaju te djelatnosti. Iz vlastitih sredstava utrošeno 250 tisuća kuna za zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi – kazao je.

Od ponedjeljka ide druga faza popuštanja mjera, a odnosi se na određene ekonomske aktivnosti, no iz Stožera naglašavaju kako je i dalje potreban kao i pridržavanje svih uputa.

– Pred nama je produženi vikend i s obzirom na broj upita koje dobiva županijski stožer, naši građani se polako opuštaju, zato naglašavamo ogromnu potrebu za oprezom. Znamo da život ne smije stati, ali još nije vrijeme za apsolutno opuštanje. Županijski Stožer civilne zaštite izbjegao je mogućnost otvaranja stalne telefonske linije, a sve smo uputili na e-mail na koji je stiglo 2.747 mailova i odaslano 3.402 što pokazuje zahtjevnu dinamiku rada Stožera – rekao je Pauk.

Ankica Parat Baljkas, voditeljica odjela epidemiologije, kazala je kako je kod nas epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

– U Kninu smo uspjeli spriječiti širenje na opću populaciju, a djelatnicima koji su još uvijek pod mjerama samoizolacije, ovih dana završavaju mjere, pojačano se testiraju i idemo prema normalnom funkcioniranju bolnice. Nakon prve mjere borbe protiv COVIDA-19, gdje se većina javnih djelatnosti suzila u obimu djelovanja i gdje smo mi pojačano djelovali, ne smijemo se opustiti i vratiti na staro ponašanje. Kako smo se zajedno izborili za bolju sliku, to moramo i zadržati – naglasila je.

Također je kazala kako preporuke stožera i HZJZ-a treba i dalje poštivati, a ono što nam je dostupno ne treba odmah konzumirati ako nije prioritetno. Osnovni princip za sve djelatnosti je održavati socijalnu distancu, koristiti zaštitna sredstva i provoditi dezinfekciju.

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, izvjestio je kako su do danas imali 205 dojava o kršenju samoizolacije, a ukupno je 40 osoba prekšilo mjere te su i procesuirani u dogovoru s nadležnim državnim inspektoratom.

– S obzirom na sutrašnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada, to je velika opasnost, očekuju se putovanja građana izvan mjesta prebivališta, stoga ćemo mi intenzivirati sve svoje aktivnosti, moramo znati da popuštanje mjera ide. Zabranjena su sva javna događanja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, kao i izbjegavanje bliskog osobnog kontakta. Mi ćemo u suradnji s Nacionalnim parkom ‘Krka’ i lokalnim stožerom  Civilne zaštite grada Skradina provoditi kontrole te nadzirati okupljanja eventualnog većeg broja ljudi.

Policija će provjeravati i Miljevački plato, prostor oko NP Krka, Visovac, Roški slap, a također će kontrolirati i plaže, veće parkove s dječjim igralištima i sportskim rekvizitima, zatvorit ćemo šetnicu kroz kanal sv. Ante.

– Ograničiti kontakte i mobilnost iznimno je bitno. I dalje se treba pridržavati svih propisanih mjera, moramo ustrajati u izbjegavanju socijalnih kontakata i okupljanju većeg broja ljudi, jer samo na taj način ćemo zaštititi i sebe i druge – zaključio je Kostanić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.