Županija ‘dodala’ 1,8 milijuna kuna za Vrnažu i pohvalila se prihodima od nautičkog turizma

Odluku o raspodjeli sredstava Županijskog proračuna za 2018. godinu kojom Šibensko-kninska županija raspoređuje 1,8 milijuna kuna Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije za sufinanciranje izgradnje Luke Šibenik-uvala Vrnaža potpisao je na konferenciji za novinare župan Goran Pauk.

– Mi kao Županija sve prihode koje ostvarujemo od pomorskog dobra, da tako kažem, vraćamo u more i ono što je vezano za more. Bilo da direktno sufinanciramo sanaciju pomorskog dobra ili da zajedno s Lučkom upravom Šibensko-kninske županije u infra i suprastrukturu luka otvorenih za javni promet. Postoji još jedan vid ulaganja sredstava iz pomorskih izvora, a primjer za to je ulaganje u tvrđavu sv. Nikole. Luka Vrnaža već je blizu treće faze izgradnje i sa ovih 1,8 milijuna kuna pomažemo izgradnju vrhunske komunalne luke sa 700 vezova i svim pripadajućim sadržajima. Time omogućujemo svim našim ljudima, prvenstveno iz grada Šibenika da imaju uredan vez na moru, kazao je Pauk.

pauk dulibic2

Posebno je naglasio izvanrednu suradnju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, županijske Lučke uprave i Županije na projektu Vrnaže, ali luke u Bilicama.

– Na moj rođendan, 23. travnja, potpisan je Sporazum o sufinanciranju Luke Vrnaža s Ministarstvom u iznosu od 7 milijuna kuna, ali i za sufinanciranje luke za javni promet Bilice Stubalj u iznosu od milijun kuna. Vjerujem da Ministarstvo vidi svrhu i razlog, odnosno da radimo u korist građana, a ne po nekom političkom ključu, rekao je Pauk.

Željko Dulibić, ravnatelj županijske Lučke uprave, uz zahvalu županijskim službama koje izdašno prate sve njihove projekte, naglasio je kako je lani Županija planirala izdvojiti dva milijuna kuna, a do kraja godine rebalansom im je uplatila tri milijuna kuna.

– To su sredstva koja su na potrebna kako bi projekt Vrnaže bio završen u sljedeće dvije godine. Još ne znamo točno koliko će koštati ova treća faza jer je još u izradi troškovnik, a geomehanička istraživanja u drugoj fazi pokazalu su kako ni na 20 metara dubine još nema čvrstog tla. Vjerujem da smo sada osigurali dovoljno sredstava za izgradnju središnjeg platoa gdje će biti postavljena nova dizalica i izgrađeni hangar, recepcija, suhi vezovi i parkirališni prostor, kazao je Dulibić.

pauk dulibic1

Do sada je u Vrnaži u potpunosti završena prva faza, druga faza se završava, postavljene su tri od planiranih osam pontonskih sekcija, a preostale će pričekati sljedeću godinu jer je Dulibić mišljenja da odmah treba krenuti i u treću fazu koja povezuje dvije strane uvale.

– Ovo će biti najljepša komunalna lučica u Hrvatskoj. Drago mi je da nas Ministarstvo prati i u ovom i u projektu u Bilicama koji je težak oko 15 milijuna kuna, a do sada smo izgradili više od 100 metara obale. U Vrnažu je već uloženo više od 30 milijuna kuna i bez pomoći Ministarstva i Županije nama bi bilo izuzetno teško provesti taj projekt. Grad Šibenik u proračunu osigurava milijun kuna za Vrnažu i ovim putem upućujem javni poziv Gradu da rebalansom poveća svoja sredstva sufinanciranja jer to je zanemariv doprinos s obzirom da je ova komunalna lučica ipak gradska, poručio je Dulibić napominjući kako Šibenik, jedini grad ili općina na moru u našoj županiji, nije imao ni jedan komunalni vez.

pauk dulibic frzop1

Na konferenciji za novinare župan Pauk iznio je i podatke Državnog zavoda za statistiku koji potvrđuju da je Šibensko-kninska županija nautička hit destinacija s najvećim prihodima u toj grani turizma.

– Među šest jadranskih županija, bez Ličko-senjske, najveći prihod od luka nautičkog turizma lani je ostvarila Šibensko-kninska županija. Riječ je o 237,8 milijuna kuna ili 17,6 posto više nego 2016. godine. To nas svrstava u vrh nautičkog turizma u Hrvatskoj koji je jedan od najprepoznatljivijih i najkonkurentnijih turističkih proizvoda u cjelini. Takav rezultat nije slučajan jer su duž naše obale vodeće luke nautičkog turizma koje bih nazvao respektabilnom niskom marina, kazao je Pauk.

pauk dulibic frzop2

U našoj županiji djeluju 44 čarter tvrtke, a imamo 13 marina s 3.670 morskih i 550 suhih vezova i 19 sidrišta s 301 plutačom za privez.

Jadranka Fržop, pročelnica Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj najavila je danas kako će se, na inicijativu udruge ‘Žirje otok sreće’, Festival Hrvatskog otočnog proizvoda održati na Žirju 14. kolovoza.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.