Županija lovcima nudi novi projekt: Poučnim stazama povezati lov, cikloturizam i gastroturizam

Ugovore vrijedne 380 tisuća kuna s 21 lovoovlaštenikom kojima su odobrena financijska sredstva za projekte razvoja i unaprijeđenja lovstva potpisao je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk. Uz potpisivanje ugovora lovcima je prezentiran projekt poučne lovačke staze u jednom lovištu Gorskog Kotara, kao ideja za projekt koji mogu realizirati lovačka društva u suradnji s OPG-ima i time obogatiti turističku ponudu ruralnih krajeva. Kako je istaknuto, razvojem cikloturizma pokozalo se da biciklist jako cijene meso divljači koje je bogato proteinima pa bi povezvanje cikloturizma, poučnih lovačkih staza i lokalnih gospodarstava moglo biti dobitna kombinacija u promociji lovstva i razvoju turizma u zaleđu.

– Možemo biti zadovoljni postignutim u lovstvu. Produljeni su ugovori o zakupu prava lova na zajedničkim lovištima županije na 10 godina. Do kraja ove godine bit će izrađene i nove karte lovišta na digitalnim podlogama kojima će biti otklonjene sve nedorečenosti i nesuglasice oko granica zajedničkih lovišta, kazao je župan Pauk.

pauk lovci2

Istaknuo je i kako je Županija u suradnji s lovoovlaštenicima sufinancirala projekte iz lovnog gospodarstva u iznosu od 3,8 milijuna kuna, a u promidžbene i istraživačke projekte iz područja lovstva uloženo je oko 250 tisuća kuna.

 

– Gdje god stignem ističem važnost lova u zaštiti i očuvanju ove naše bioraznolikosti i ekološke ravnoteže, prirodnih staništa divljači i dosadašnjom realizacijom sufinanciranih projekata smo jako zadovoljni. Htio bih vas potaknuti da još više iskoristite potencijal lovišta kojim gospodarite za nove projekte koji bi trebali doprinijeti i razvoju i promidžbi lovstva, ali potaknuti neke naše gospodarske i društvene djelatnosti. Jedan od takvih projekata, za koji želimo da ga kroz partnerski odnos realiziramo u skoroj budućnosti su lovne poučne staze. Zamislili smo ih kao temeljni okvir za cijeli niz sadržaja i aktivnosti koje takvi koridori mogu nadograđivati, najavio je Pauk, poželjevši lovcima sretne blagdane i uspješnu godinu.

pauk dujic lov

Predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić naglasio je kako njihov savez ima jednu od najboljih suradnji s matičnom županijom.

– Već produljenje zakupa na 10 godina govori da ta suradnja između županije, Ureda za poljoprivredu i lovstvo, Županijskog lovačkog saveza i Hrvatskog lovačkog saveza jako dobro funkcionira. Lanjskim formiranjem zasebnog ureda županija pokazuje da vodi računa o lovstvu, a većina drugih županija pruezele su naš model rješavanja sufinanciranja lovstva, kazao je Dujić, poželjevši lovcima ‘dobru kob’.

lovci2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.