Županija novim koncesijama otvorila put za ulaganja na pomorskom dobru

Ovlaštenici koncesija na pomorskom dobru i odabrani ponuditelji za dodjelu koncesija potpisali su danas sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom anekse ugovora, ugovore o prijenosu koncesija te nove ugovori o koncesijama na pomorskom dobru.

– Ovih deseatak poduzetnika ostvarit će danas naš zajednički cilj da pomorsko dobro stavimo u pravu funkciju koja će rezultirati gospodarskom koristi za sve nas. Koncesija je pravo kojim se pomorsko dobro iz opće upotrebe pretvara u gospodarsku upotrebu ili u posebnu namjenu, daje se na područjima za koja postoji interes, a namjena mora biti utvrđena prostornim planom, kazao je Pauk.

Tvrtka Brodogradilište i marina iz Betine s danas potpisana dva aneksa ugovoru moći će dodatno uložiti 18,6 milijuna kuna te će produljiti trajanje koncesije na 30 godina. Mali škver iz Murtera također će produljenjem koncesije moći dodatno uložiti u kopneni dio brodogradilišta kroz planiranu investiciju od 11,8 milijuna kuna do kraja 2019. godine.

koncesije4

– Potpisujemo i dva ugovora o prijenosu koncesije u svrhu uzgoja ribe na području Rogoznice gdje će Marinex&Co i Friškina iz Splita zamijeniti postojećih polja s ciljem znatno lakšeg i isplativijeg iskorištavanja tih polja. Uz produženja i anekse danas ćemo dobiti i sedam novih koncesionara na pomorskom dobru, kazao je Pauk.

Dragan Pezelj, vlasnik i direktor tvrtke Friškina u rogozničkoj uvali Movar već 20 godina uzgaja ribu.

koncesije3

– Voditelj sam i Klastera marikulture u kojem su svi uzgajivači bijele ribe, tuna i školjaka pa ima saznanja o postupcima koncesioniranja u cijeloj državi. Pamtim i ona puno ružnija vremena kada smo jedan papir čekali šest do sedam godina. Zadnjih nekoliko godina je izuzetno ugodno i lako raditi i surađivati sa Šibensko-kninskom županijom. Dobro su nam poznati problem i u drugim županijama tako da je ovo na neki način bajka, a mi imamo i puno prijedloga o kojima ćemo nakon ljeta razgovarati s nadležnima kako bi se neki postupci još poboljšali, kazao je Pezelj.

Perica Elez iz Brodogradilišta i marine Betina istaknuo je kako su i oni korisnici pomorskog dobra dugi niz godina i s koncesijom do 2021. godine došli su u potrebu ulaganja s ciljem praćenja tehnologije i tržišta.

koncesije2

– Uvjet za takvo ulaganje je bilo produljenje koncesije i zahvaljujući dobroj volji i vjeri Ureda za pomorstvo na čelu s Jadrankom Fržop došli smo u poziciju da investiramo u onom roku trajanja koncesije koji je dovoljan za povrat sredstava. Proširenje koncesije za 4.500 četvornih metara omogućit će uređenje terminala za prihvat brodova i pomoćne radionice te privjetrinski zid zbog udara vjetra s Vranskog jezera. Kupit ćemo novi travel lift i karel za uvoženje brodova u hangare te se pozdraviti s prastarom tehnologijom saonica, a uvodimo i 3D print tehnologiju, kazao je Elez.

Na području Šibensko-kninske županije aktivne su 104 koncesije na pomorskom dobru županijskog značaja. Dvije su za brodogradilišta, tri za luke nautičkog turizma, 19 za sidrišta, dvije za privezište, 40 za marikulturu, 10 za plaže, tri za ostale namjene. Sedam je koncesija za sportske luke i 18 za posebnu upotrebu. Na području Županije je i 15 koncesija državnog značaja.

– Sva sredstva koja Županija uprihoduje od pomorskog dobra vraćaju se pomorskom dobru u skladu s Planom upravljanja. Taj povrat ulažemo u sanaciju pomorskog dobra, u luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, poput trenutnih ulaganja u Vrnažu i Bilice. Dosta novca ide za troškove izrade prijedloga granica pomorskog dobra i na izrade elaborata razgraničenja pomorskog dobra. Riječ je o prihodima od koncesija na pomorskom dobru koji su lani iznosili 4,65 milijuna kuna, kazao je Pauk.

koncesije6

K12

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.