Županijska lučka uprava pripremit će katalog infrastrukturnih projekata prihvatljivih Jadransko-jonskoj regiji

Uz pomoć najšireg kruga dionika i njihovih prijedloga Lučka uprava Šibensko-kninske županije izradit će Akcijski plan za sudjelovanje u europskom projektu ISTEN – ‘Integrated and Sustainable Transport in Efficient Network’. U hrvatskom prijevodu ‘Integrirani i održivi transport u efikasnoj mreži’ već jasnije govori o ciljevima i mogućnostima predlaganja konkretnih projekata, poput nama važnih, Unske i Ličke pruge, ali i niza drugih.

– Svi smo u traženju kako neku našu ideju realizirati uz određeni europski projekt. Tu su nam sa raznih strana moguće brojne opcije. Jedan od takvih projekata, kojim se uklapamo u neku širu ideju, je i ovaj projekt. Njegov cilj je provođenje Strategije  Jadransko-jonske regije tako da će kroz njega biti omogućena provedba nekih mjera koje proizlaze iz te strategije. Ovaj bi projekt trebao služiti boljoj integraciji između i zemalja članica i nečlanica. Lučka uprava Šibensko-kninske županije kroz ovaj će projekt realizirati 120 tisuća eura pripremom Akcijskog plana za bolju transportnu i energetsku povezanost na način da se jača pomorska sigurnost i razvoj sustava luka, stvara pouzdana transportna mreža i intermodalna veza sa zaleđem te uspostavlja međusobno dobro povezana i funkcionalna unutrašnjost energetskog tržišta, kazao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

isten6

U županijskoj Lučkoj upravi bili su iznenađeni viješću da su prošli na tom projektu jer je bilo više od 300 kandidata, a samo 35 ih je prošlo.

– Ovaj projekt je i veći od potreba i interesa posla koji mi radimo u županijskoj Lučkoj upravi, ali smo i mi dio tog integriranog procesa. U ovom projektu odabrali smo dionike od trvrtki, ustanova, lokalne i regionalne samouprave do Veleučilište i škole. Jedan od prioriteta u povezivanju kroz ovaj projekt je željeznica. Mi smo zato stavili i Unsku prugu koja se rijetko spominje, ali je Šibeniku i ovom dijelu izuzetno značajna. Uz to ovim projektom se radi buduća baza podataka koja će biti integrirana u naš Akcijski plan cijelog područja, rekao je Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

isten4

Tek po završetku projekta i provedene analize znat će se koji dijelovi našeg Akcijskog plana će biti uvršteni u konačnu Strategiju.

– Tek kada budemo znali metodologiju i što se od nas traži moći ćemo raditi dalje. Ličkom i Unskom prugom želim ilustrirati kako se iz ovog koraka sutra može razviti nešto drugo. Nije riječ o nekom materijalu koji će ostati samo na papiru, već će poslužiti da sutra na temelju tih materijala proiziđu neki veći projekti na našem području, rekao je Dulibić.

Lučka uprava Šibensko-kninske županije projektni je partner ISTEN-a vrijednog 1.132.200 eura. Taj projekt najbolje je ocijenjeni projekt prioritetne osi tri programa ADRION, koji obuhvaća područje sedam partnerskih zemalja: Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Provedba projekta počela je 1. prosinca prošle godine i trajat će 24 mjeseca.

isten2 isten3 isten5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.