Županijska Skupština s malo odluka i previše predizbornog folklora

Očekivana ‘brza’ sjednica Skupštine Šibensko-kninske županije sa samo šest, uglavnom tehničkih točaka, pretvorila se u maksimalno dug aktuani sat o prvoj točci dnevnog reda – Odluci o produljenju Ugovora o zakupu prava lova u zajedničkim otvorenim lovištima ustanovljenim na području Šibensko-kninske županije, te slučaju koncesije za benzinsku crpku na šibenskoj rivi i još nekoliko vijećničkih pitanja na koja Stipe Petrina još nije dobio odgovore.

Na prvu točku dnevnog reda upozorio je već vijećnik Ivan Dobra s Nezavisne liste Stipe Petrine, koji je kao predsjednik MO Žirja predao Povjerenstvu protivljenje mještana produljenju koncesije i zahtjev da se lovište na Žirju ukine.

zupaniska-skupstina-301116-36

– Primili smo vaš zahtjev i još niz sličnih zahtjeva u kojima se traže izmjene granica lovišta i u dogovoru sa županom odlučili da sada donesemo ovakvu odluku, a iza Nove godine obradimo sve te zahtjeve i do 1. travnja sve to riješimo kroz anekse odluci, kazao je Nediljko Dujić, predsjednik Skupštine.

Obrazložio je kako je sada prekratko vrijeme u kojem bi, ukidanjem nekog od lovišta, županija bila u obvezi do kraja godine izraditi plan gospodarenja tim prostorom koji se izuzima iz lovišta.

zupaniska-skupstina-301116-17

Iris Ukić Kotarac s NL Stipe Petrine insistirala je na tomu da vijećnici nisu dobili potpune materijale za valjano odlučivanje jer ako danas odluče produljiti koncesije na 10 godina onda se svi koji su imali primjedbe i tražili ukidanje ili izmjenu granica lovišta, kako je rekla ‘mogu slikati’. Zamjerila je što u skoro godinu dana Povjerenstvo nije raspravilo zahtjev MO Žirje već se nudi obećanje kako će se to odraditi naknadno kada već bude donesena odluka o produljenju koncesije.

U podužoj raspravi Stipe Petrine i predsjednika Dujića u kojoj nije manjkalo Petrininih uvreda i Dujićevog bespotrebnog iznošenja ratnog puta, kada je nekoliko vijećnika napustio dvoranu, prešlo se i na pitanje koncesije za benzinsku crpku na šibenskoj rivi.

Petrinu je zanimalo zašto županijski vijećnici nisu imali tekst te koncesije na klupama prije raspisivanja, a izrazio je i sumnju da je sve dogovoreno na Županijskom odboru HDZ-a.

– Županijska Lučka uprava u tome se ponašala u skladu želja i volje lokalne uprave, dakle onako kako je Grad Šibenik želio, kazao je župan Goran Pauk.

zupaniska-skupstina-goran-pauk-301116-6

Raspravu o tomu Nediljko Dujić je prekinu konstatacijom kako Upravno vijeće županijske Lučke uprave nikakvu odluku o toj koncesiji još nije donijelo.

Pitanje HNS-ovog Petra Mišure, je li istina da neka sanitetska vozila imaju i po 700 tisuća prijeđenih kilometara te da voze na ljetnim gumama, ostalo je bez odgovora uz tvrdnju pročelnika Nikole Mihaljevića kako Županija za sve te potrebe osigurava novac, a sve ostalo je u nadležnosti Domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, čiji predstavnici nisu bili na sjednici.

Bez usvajanja zapisnika sa prošle sjednice Skupštine, koji županijske službe u protekla 22 dana nisu uspjele napisati, kako je obrazložio predsjednik Dujić, ‘zbog obimnog materijala’, prešlo se na izglasani dnevni red.

Na redu je ponovno, ovaj put kao točka dnevnog reda, bila Odluka o produljenju Ugovora o zakupu prava lova u zajedničkim otvorenim lovištima ustanovljenim na području Šibensko-kninske županije. Iris Uklić Kotarac tražila je izuzimanje dijela koji se odnosi na lovište na otoku Žirju, a Stipe Petrina skidanje cijele točke sa dnevnoga reda zbog materijala koji su vijećnicima nedovoljni za odlučivanje.

– Prezentirajte nam sve što imate, a onda, na temelju većine koju imate, donosite odluke kakve god hoćete. Ovo je banalna odluka jer lovci će i dalje loviti, a zečevi će trčati lijevo-desno, ali na njoj se vidi kako vi radite pa se, prema Poslovniku, u zaglavlju odluke niti ne vidi tko je predlagatelj. Poštujte barem Poslovnik, tražio je Petrina.

O prijedlozima Iris Ukić Kotarac i Stipe Petrine nije provedeno glasovanje već je župan Pauk zamolio vijećnike da prihvate odluku u formi u kojoj je i predložena. Tako je i bilo sa 20 glasova ‘za’, sedam ‘protiv’ i pet ‘suzdržanih’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.