Županijska ustanova na Krki prvi put sudjelovala u međunarodnoj akciji brojanja ptica vodarica

Djelatnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije su se ove godine prvi put uključili u međunarodnu aktivnost prebrojavanja ptica vodenih površina. Riječ je o volonterskoj akciji međunarodnog prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census) koji se organizira svake godine kroz siječanj, u čak 143 zemlje svijeta.

dsc-0327

Ptice su se brojale u Značajnom krajobrazu Krka uz stručnu pomoć Leonarda Grubelića, licenciranog prstenovača ptica Zavoda za ornitologiju te člana BIOM-a, a obuhvaćeno je područje uvale Vrulje u Prokljanskom jezeru i ušće rijeke Guduće.

dsc-0302

Od vodenih ptica djelatnici županijske ustanove zabilježili su sivu čaplju, divlju patku, lisku, malog gnjurca, malog vranca, čubastog gnjurca, galeba klaukavca, velikog vranca, crnogrlog gnjurca, crvenokljunog labuda i malog riječnog galeba.

Uz pojas vegetacije uz jezero i na obližnjim poljima zabilježili su škanjca te eju močvaricu ali su to vrste koje akcija ne obuhvaća.

Inače, cilj projekta, u kojem Hrvatska sudjeluje već 50 godina, je prikupljanje informacija o vrstama vodenih ptica, njihovoj brojnosti, kretanju populacijskih trendova pojedinih vrsta i uvjetima staništa.

dsc-0319

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.