Županijski sud u Zadru potvrdio optužnicu: Supružnici Dean osumnjičeni za malverzacije teške 40 milijuna kuna

Županijski sud u Zadru potvrdio je optužnicu kojom šibensko tužiteljstvo bračni par, Luiđu i Ivu Deana, tereti za malverzacije s dionicama šibenske tvrtke Rivijera kojima su pribavili protupravnu imovinsku korist od 43,8 milijuna kuna.

Kako piše Zadarski.hr, Optužnicu koju je 8. svibnja prošle godine podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku (ŽDO) potvrdilo je Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru sastavljeno od sudaca Enke Moković, kao predsjednice vijeća, te Marijana Bitange i Eugena Škunce kao članova vijeća.

Supružnici se terete za kazneno djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Prvookrivljena Luiđa Dean optužena je da je kao odgovorna osoba od tvrtke Rivijera kupila 77.805 dionica po cijeni od 147,31 kuna za dionicu. Potom ih je darovala svojem suprugu, drugookrivljenom Ivi Deanu, koji ih je ponovno predavao toj tvrtki, ali po cijeni od 770,49 kuna za jednu dionicu.

Stečaj nad Rivijerom pokrenut je 2017. godine na zahtjev FINA-e zbog blokade računa od 446 dana.

Na sjednici Optužnog vijeća Marin Zekanović, odvjetnik Luiđe Dean, prigovorio je, među ostalim, kako je optužnica nerazumljiva, jer ne sadrži opis radnji iz kojih se na logičan način može zaključiti kojom konkretnom radnjom ili propustom prvookrivljenica ostvarila zakonska obilježja kaznenih djela koja joj se stavljaju na teret, piše Zadarski.hr.

Branko Baica, odvjetnik njezinog supruga Ive Deana dodao je kako je neosnovana i nezakonita jer se drugookrivljenik ne tereti za kaznena djela na način kako su opisana u optužnici.

Naveo je kako se optužnicom uspostavlja ‘nekakav dogovor između okrivljenih’, koji se im se ranije tijekom postupka nije stavljao na teret. Naglasio je i kako optužnica ne daje nikakva obrazloženja prijedloga dokaza, što bi trebala biti zakonska obveza, čime se potvrđuje ‘sumnja o jednostavnom nabacivanju dokazima bez ikakve svrhe i potrebe’.

Većinskim vlasnikom tvrtke Rivijera d.d. u sklopu koje su poslovali hotel Imperial s autokampom u Vodicama, hotel Miran u Pirovcu i hotel Jadran u Šibeniku, Ivo dean je postao prije 15 godina. Iako je tvrtka jedno vrijeme uspješno poslovala, Ivo Dean se prije nekoliko godina našao na vrhu liste najvećih dužnika među poduzetnicima u Hrvatskoj. Njegova dugovanja prema bankama i državi na temelju neplaćenog poreza iznosila su tada čak 170 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.