Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Županijski Zavod za javno zdravstvo dobio skoro 900 tisuća kuna za ‘Ćakule o zdravlju’

Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije potpisala je danas u Ministarstvu zdravstva ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Ćakule o zdravlju’. Ugovor je potpisala s Milanom Kujundžićem, ministrom zdravstva i Antom Lončarom, ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Opći cilj projekt ‘Ćakule o zdravlju’ je smanjiti umiranje od sprječivih kroničnih nezaraznih bolesti podizanjem razine znanja i vještina liječnika, medicinskih sestara i patronažnih sestara o komunikaciji s osobama u skrbi koje imaju čimbenike rizika za razvoj tih bolesti.

Organizirat će se devet edukativnih radionica za 90 zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova koje su zamišljene prema modelu ‘edukacija edukatora’ s temama o novotvorinama, bolestima cirkulacijskog sustava i dijabetesa te bolestima ovisnosti i problemima mentalnog zdravlja.

Edukativne radionice će provoditi stručni timovi iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Prijenosom znanja i vještina educirati će timove liječnika, medicinskih sestara i patronažnih sestara o tome što, kome, kada i kako savjetovati, preporučiti te na koji način pružiti medicinski točne informacije prilagođene osobama u skrbi i njihovim obiteljima.

Kao obvezne aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta ‘Ćakule o zdravlju’ predviđena su dva okrugla stola, na temu unaprjeđenja znanja i vještina zdravstvenih djelatnika, provođenje info kampanja o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti putem društvenim mreža te  javne edukacijske tribine i info pultovi.

Projekt ĆOZ će se provoditi 18 mjeseci u Šibeniku, Drnišu i Kninu te će se usredotočiti na tri područja djelovanja – edukativne radionice za zdravstvene djelatnike, stručni okrugli stolovi i javne tribine.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 868 tisuća kuna, što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka. Projekt je odobren u sklopu poziva ‘Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I’, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda.

Specifičan cilj ovog poziva usmjeren je na unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova u promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.