Biskup Rogić: ‘Jedan od najvećih problema je zagledanost u zemlju i zemaljsko’

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe misno slavlje u Vrpolju poredvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz sudjelovanje velikog broja vjernika, bogoslova i svećenika na misnom slavlju koncelebrirao je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom u kojoj su sudjelovali predstavnici kulturno umjetničkih društava i marijanskih molitvenih udruga sa područja Šibenske biskupije. Misno slavlje u izravnom prijenosu mogli su pratiti gledatelji Hrvatske televizije.

– Gospa uznesena na nebo, želi nam poručiti da sve što živimo, oko čega se brinemo, zbog čega strahujemo, sve svoje boli i neizvjesnosti – ali i sve svoje radosti, uspjehe, učinjeno dobro, – svaku osobu i obitelj, zajednicu i cijeli narod, cijeli svijet – osvijetlimo tim Suncem, Kristom, vječnim životom. Sve poprima posve drugačije obrise, drugačije boje, drugačije se vidi i živi život, kad se promatra u toj perspektivi vječnosti – poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić

Naglasio je kako je danas jedan od većih čovjekovih problema je zagledanost u zemlju i zemaljsko. ‘Napast je današnjeg vremena: brzina, ritam života koji melje. Sve se gleda kroz trenutni uspjeh, dobro ostavljen dojam iza kojega uvijek ne ide dobar sadržaj, ni istina i briga za dobro svih. Što će biti poslije ne gleda se previše. Kao da nas zaskoče sebičnost, komotnost, svi govore o pravima, a rijetko se čuje riječ dužnost, odgovornost. Nude se neograničene slobode u kojima čovjek može biti što god poželi, ne osvrćući se na drugoga, ni na Božji naum s čovjekom. U tim varkama zemaljskog – stradaju mladi, strada obitelj, strada čovjek. Urušava se i gubi tlo pod nogama, to isto tlo za koje se toliko veže, zaboravljajući Nebo, zaboravljajući Boga. Je li to taj zmaj iz knjige Otkrivenja koji želi proždrijeti Dijete?’, upozorio je šibenski biskup.

Kako se tomu oduprijeti, kako drugačije živjeti, drugačije odnose uspostaviti? Blažena Djevica Marija je znak – putokaz pomoć po svome zagovoru i ostvarenom cilju: uznesena na Nebo, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Ukazao je na vrijednost obitelji. Ujedno je pozvao sve na sudjelovanje na Trećem nacionalnom susret Hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. „Obitelj predstavlja Božji plan s čovjekom stvorenim na sliku Božju. U obitelji se rađa život, razvija i odgaja. Tu je prva škola čovječnosti, prvi uzori svake vrijednosti i vjere. Kroz obitelj otkrivamo radost života, učionicu ljubavi i sebedarja koji ostaju za cijeli život. Današnje vrijeme rastače obitelj. Bilo da se radi o brzini života, novim tehnologijama koje otuđuju čovjeka ili pak o sustavnom ugrožavanju obitelji nametanjem nekih novih modela obitelji koje u Božjem planu ne možemo prepoznati. Zato nam je ovaj Nacionalni susret hrvatske katoličke obitelji važan kao svjedočanstvo vjere i obitelji po Božjem naumu“

Molimo, da se i u našim obiteljima dogodi pohod Božje milosti, da se voda života pretvori u radost života, radost služenja, rasta u vjeri i vjernosti, ustrajnoj molitvi. Pa da se svi jednom okupimo u vječnoj radosti Neba, u vječnoj pobjedi Uskrsnuća tvoga Sina, našeg jedinog Spasitelja, pod plaštem Marije na nebo uznesene, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.