Biskupova poruka za korizmu: ‘Ona nas poziva napraviti inventuru savjesti, postupaka i odnosa’

‘Korizma nas poziva napraviti ‘inventuru’ svoje savjesti, postupaka, životnih usmjerenja, ustaljenih praksi i odnosa. Zapravo smo prije svega pozvani preispitati svoje odnose i postupanja pred Bogom, prema drugima i prema samima sebi’, korizmena je poruka šibenskog biskupa Tomislava Rogića.

– Sveto i milosno vrijeme Korizme poticaj je kršćanskoj duši i savjesti čovjeka da traži pravi put u život, dobrotu i vječno spasenje u Bogu. Objava Božje ljubavi za čovjeka dosegla je svoj vrhunac u trpljenju Sina Božjega, njegovoj smrti na križu i slavnom Uskrsnuću. Korizma nudi poniranje u dubinu otajstva našega spasenja i bolje poznavanje što je Bog bio spreman učiniti za čovjekovo spasenje da ga izbavi od grijeha i smrti. Raširena pobožnost Križnoga puta i korizmeni napjevi po našim župama žele nas uvesti u misterij patnje nevino osuđenog Isusa Krista, njegovo prihvaćanje Očeve volje i spremnost da se žrtvuje do kraja za naše grijehe, za naše obraćenje, za naše izbavljenje od robovanja ispraznostima i prolaznostima ovoga svijeta. Isus Krist nudi sigurne smjernice za jasnu i čistu savjest. Želi čovjeka obdariti oproštenjem i izvesti ga na pravi put dobrote i sebedarne ljubavi. Želi ozdraviti naše duše od grijeha, naše odnose jednih prema drugima, naš pristup životu, svijetu i prirodi – poručio je biskup Rogić.

Korizmeno vrijeme je, dodaje biskup, vrijeme preispitivanja samog sebe i svog ponašanja prema drugima. Stoga iz knjige Sirahove spominje dio u kojem Bog poručuje kako ‘ako želiš služiti Gospodinu, pripavi dušu na kušnju’.

– Vjeruj u Gospoda, i on će ti pomoći, kroči pravom stazom i uzdaj se u njega. Vi što se bojite Gospoda, očekujte njegovu milost i ne skrećite s pravoga puta, da ne propadnete. Vi što se bojite Gospoda, uzdajte se u nj i plaća vam neće propasti. Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti – ističe Rogić.

Na završetku poruke poželio je vjernicima Šibenske biskupije plodnu i molitvom ustrajnu korizmu, ispunjenu dobrim djelima i radosno iščekivanje Uskrsa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.