Bogoslovi posjetili župu Knin

Na treću korizmenu nedjelju, 8. ožujka 2015., župu sv. Ante Padovanskog u Kninu posjetili su bogoslovi iz Splita sa svojim magistrom fra Anđelkom Domazetom. Po samom dolasku bogoslovi su obišli gradilište nove crkve GVHKZ. Večernju svetu misu u privremenoj crkvi  GVHKZ s početkom u 18 sati predslavio je fra Anđelko Domazet u koncelebraciji s gvardijanom i župnikom fra Markom Duranom, a pjevanje su animirali bogoslovi pod vodstvom fra Frane Bosnića.

Fra Anđelko je u propovijedi, oslonivši se na nedjeljno evanđelje, protumačio što to znači srdžba i ljutnja. Navikli smo Isusa gledati kako postupa blago i ponizno. Međutim, događaj istjerivanja trgovaca iz Hrama kao da prikazuje Isusa onakvim kakvim ga inače ne zamišljamo. Međutim, iako se naizgled čini da je Isus izgubio kontrolu nad vlastitim emocijama, to nije tako. Ovaj evanđeoski ulomak pomaže nam da bolje shvatimo emociju ljutnje i srdžbe. Srdžba, ako se javlja iz pravednih razloga i ako se srdeći ne griješi, može biti opravdana, pače i poželjna. Ne možemo biti ravnodušni na nepravde koje se događaju oko nas i prema nama. Potrebno je u teškim i konfliktnim situacijama pravilno i odmjereno reagirati. Kršćanin nije onaj koji mirno promatra i ostaje pasivan na nepravde i povrede ljudskog dostojanstva. Moramo biti spremni stati na stranu ugnjetavanih, siromašnih i nepravedno optuženih.

Pred kraj mise bogoslovi fra Josip Šabić, fra Ivo Rastočić i fra Ivan Đuzel predstavili su život bogoslova u klerikatu i svoj poziv. Fra Josip je govorio o redovitim obavezama i načinu života u klerikatu te o „radostima i žalostima“ koje bogoslov proživi u jednom uobičajenom danu. Fra Ivo je svjedočio o načinu na koji ga je Bog pozvao da krene na put redovništva i svećeništva. Zatim je fra Ivan kroz prizmu vlastitog iskustva redovničkog poziva progovorio o smislu i važnosti franjevačkog života danas. Na kraju je gvardijan fra Marko zahvalio fra Anđelku i bogoslovima i pozvao sve okupljene na molitvu za nova redovnička i svećenička zvanja. Nakon mise, druženje se nastavilo za obiteljskim stolom u samostanu.

IZVOR: Franjevci Split

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.