Donosimo cijeli program

Duhovno pripremanje za Božić: Pogledajte raspored ispovijedi, misa i koncerata u crkvi sv. Frane

Dani prije blagdana Božića nose puno užurbanosti i raznih organizacijskih pothvata kako bi proslava protekla u što boljem ozračju, stoga fratri samostana sv. Frane pozivaju vjernike da se duhovno i sakramentalno pripreme za blagdan Božića.

Ispovijedanje u crkvi sv. Frane počinje u petak 20. prosinca i nastavlja se u subotu 21. prosinca, te u ponedjeljak 23. i utorak 24. prosinca. Ispovjediti se možete od 8 do 12 sati, te od 16 do 18.30 sati. Brojni vjernici će i ove godine sudjelovati u svetim misama bdjenja, polnoćkama ili misama zornicama blagdana Božića. U crkvi sv. Frane misa Polnoćka se slavi u pola noći, a na blagdan Božića svete mise su u 8, 10.30 i u 18 sati. Isti raspored svetih misa je i na drugi dan Božića, na sv. Stjepana. Poseban raspored svetih misa je još i na Staru godinu kada vjernici zahvaljuju Bogu za dar vremena protekle godine i mole za novu godinu slavljem svete mise u 23.30 sati.

U nedjelju je ispovijedanje samo uz slavlje svetih misa. Na Polnoćki i na Božić, zbog sudjelovanja u liturgijskom slavlju nema ispovijedanja.

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica, Čudesan znak jasala, potiče vjernike da Isusovo rođenje prikažu figurativno, na vidljiv način, izradom jaslica i postavljanjem u vlastitim domovima ali i na svim javnim mjestima, poručuju iz samostana sv. Frane.

– Dok promatramo prizor Isusova rođenja pozvani smo poduzeti hod u duhu privučeni poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom. I otkrivamo da nas On toliko ljubi da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njim –  potiče papa Franjo i naglašava kako je tradiciju izrade jaslica uveo i osobito popularizirao sv. Frane Asiški 1223. godine.

Među vjernicima Hrvatima jaslice su skoro neizostavan božićni dekor, ne samo po crkvama nego i u svim obiteljima. Franjevačku tradiciju izrade jaslica već stoljećima njeguju redovnici samostana sv. Frane koji se spremaju da u novoj 2020. godini proslave nekoliko važnih i velikih jubileja te su i njihove jaslice u crkvi sv. Frane ove godine rađene s posebnom temom.

– Veliki jubilej osam stoljeća franjevačke nazočnosti u gradu Šibeniku i 700 godina života na novoj lokaciji unutar gradskih zidina trebat će dobro osmisliti i pripremiti. Zato je puno toga već pripremljeno za proslavu jubileja pedeset godina kanonizacije najzaslužnijeg člana ovoga samostana sv. Nikole Tavelića. Ta će proslava svoj glavni dio imati u Šibeniku 21. lipnja 2020. Upravo o tome govore i ovogodišnje jaslice u crkvi sv. Frane u Šibeniku koja je ujedno i prvo i glavno Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Jaslice će svečano biti otvorene sat vremena prije Polnoćke – poručuju.

U crkvi sv. Frane ovih blagdanskih božićnih dana održat će se nekoliko koncerata kroz tri nedjelje zaredom. Najprije će u nedjelju 22. prosinca koncert održati Komorni orkestar i zbor Glazbene škole Ivan Lukačić. Tjedan dana nakon toga koncert će održati HGU podružnica Šibenik ‘Šibenčani Božiću’. Uoči svetkovine Bogojavljenja, božićno liturgijsko razdoblje zajedničkim gala koncertom ‘Djetešće nam se rodilo’ zaključuju klape Skradinski buk i Bunari, te vokalni kvintet A vista.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.