FOTO: Adventski susret redovnica Šibenske biskupije

Ovogodišnji adventski susret redovnica Šibenske biskupije, održan  subotu 12. prosinca u našoj kući matici prošao je u znaku otvaranja Izvanrednog jubileja milosrđa a  vodio ga je šibenski biskup, mons. Ante Ivas.
Biskup je u uvodnom dijelu pozdravio redovnice te rekao kako je upravo molitva potrebna u  predvečerje otvaranja Svetih vrata u biskupijama. Zakucat ćemo na vrata našega Gospodina koji će ih simbolično otvoriti preko vrata naše katedrale i kako kaže papa „vrata svoga Srca“. To su ona vrata koja su otvorena na Kalvariji kad je Gospodin dopustio da mu vojnik kopljem probode bok. Milosrđe je najveći i najbolji rezultat ljubavi. Sestre je pozvao da molitvu klanjanja namijene za Šibensku biskupiju kako bi ova naša mjesna Crkva shvatila važnost Jubilarne godine. Biskup je naglasio kako je ovo jedinstvena privilegija u povijesti da se otvaraju Jubilarna vrata po biskupijama. To je poseban papin gest na kojemu smo mu zahvalni. „Namijenimo ovaj naš susret da Crkva uđe u to blago milosrđa Božjega i da se s tim blagom obogatimo što više da onda možemo iz toga blaga Božjega dijeliti svojoj braći i sestrama. Kako kaže sveti otac, ovaj naš svijet zaboravio je tu riječ „milosrđe“. Sve je manje milosrđa u ljudskim srcima i ljudskim institucijama. Bože sačuvaj da bude manjak milosrđa i u našoj Crkvi. Neka nas u ovoj godini Gospodin obogati svojim milosrđem“, naglasio je otac biskup.
Potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje za koje je tekst priredila s. Renata Azinović. Po završetku molitvenog dijela susreta susret je nastavljen u samostanskoj blagovaonici.
franjevke
franjevke1
franjevke2
franjevke4
frnjevke3
Vrhovna poglavarica naše Družbe, s. Zdravka Gverić, uime svih zajednica koje djeluju u Šibenskoj biskupiji, uputila je pozdrav i božićnu čestitku ocu biskupu. Između ostaloga napomenula kako su redovničke zajednice po primjeru svojih utemeljitelja pozvane približiti milosrdnog Isusa ljudima našega vremena, osobito obiteljima pogođenim raznim problemima i iskušenjima, pružiti im utjehu te materijalnu i duhovnu pomoć. Biskupu je zahvalila za svaku poticajnu riječ, podršku i suradnju u promicanju redovničkog života i djelovanja u našoj biskupiji te mu predala prigodni dar, sliku Milosrdnog Isusa. Potom se biskup Ivas spontano obratio sestrama, napomenuvši kako mi često mislimo na  tjelesna djela milosrđa. O tome se puno govori i puno piše. Međutim, ona duhovna djela milosrđa su često puta zapostavljena. Mnogima je lakše dati nešto materijalno, nego posvetiti čovjeku vrijeme a nekada je veliko djelo nekoga samo saslušati.
Druženje je nastavljeno u spontanim razgovorima uz zakusku koju su priredile vrijedne kuharice.
Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.