FOTO: KATEDRALA: Slavljena Misa večere Gospodnje

Misu večere Gospodnje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je katedralni župnik don Krešimir Mateša u koncelebraciji sa bolničkim kapelanom šibenske bolnice fra Matom Topićem. U uvodnom dijelu slavlja župnik Mateša nazočne vjernike pozdravio je u ime šibenskog biskupa Ante Ivas koji zbog bolesti ove godine ne može predvoditi obrede Velikog tjedna u katedrali svetog Jakova. Potom je ukazao kako Crkva liturgijom Velikog tjedna omogućuje pogled izbliza u Gospodinove riječi, geste i blizinu. Crkva po svem svijetu spominje se, ali i obnavlja spomen čin i posljednju večeru preko koje nam je zagarantirana trajna Krstova prisutnost među nama, kazao je vjernicima župnik Mateša.

biskupija2Večeras smo pozvani proživjeti posljednju večeru sa Isusom. Uđimo večeras u dvoranu posljednje večere i oraspoložimo se primiti darove onoga koji nas služi. Naša prirodna sklonost vodi nas da se zaokupimo samima sobom našim krepostima i našim manama ili grijesima. Međutim Gospodin želi da danas naša briga bude samo jedna stvar: primiti njegovu ljubav. Zbog ljubavi Isus je dao svoj život, preuzeo na se sve naše patnje i grijehe, poručio je vlč. Mateša.

biskupija3Na dan Velikog četvrtka ustanovljena je nova žrtva u kojoj Krist postaje pashalni jaganjac. Po Gozbi presvete Euharistije Krist nam omogućuje zajedništvo sa sobom. Dvanaestoricu apostola uzeo je za svećenike novog saveza, a svima ja ostavio zapovijed o bratskoj ljubavi primjerom pranja nogu, kazao je između ostalog župnik Mateša.

biskupija4Nakon homilije dvanaestorici odraslih župljana župe svetog Jakova vlč. Mateša oprao je noge. Slavlje je završilo procesijom pohrane Presvetog na jedan od bočnih oltara katedrale. Vjernici su u klanjanju i razmatranju ostali do ponoći.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.