FOTO Proslavljena svetkovina Svih svetih u šibenskoj katedrali

biskupija

‘Svetkovina Svih svetih uzdiže pogled vjerničke duše put neba, put vječnosti vječnog života s Bogom, s onu stranu ove zemaljske stvarnosti’, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić preko misnog slavlja na svetkovinu Svih svetih u utorak 1. studenog, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Uz biskupa koncelebrirali su katedralni župnik don Krešimir Mateša i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

‘Jeste li kad pomislili kako bi bilo lijepo ponovno sresti one koji su nas za života zadužili, učinili nam mnogo dobra i mi smo im zahvalni. Ali oni su umrli i granica života i smrti nas dijeli’, kazao je biskup Rogić u homiliji. Naglasio je kako nas vjera uči o Kraljevstvu Božjem koje će omogućiti takav susret.

Isus proglašava načela Kraljevstva Božjeg. Proglašava tko su ti blaženi koji će uživati vječnu sreću. ‘ Odmah nas zbunjuje: Blago siromasima duhom njihovo je Kraljevstvo Nebesko“, poručio je  šibenski biskup koji je rastumačio što to znači biti siromašan duhom: „Siromašan duhom, ne znači slabouman ili nerazuman. Duh u Isusovim riječima označava život, životni dah koji je Bog podario čovjeku još od početka stvaranja kad je udahnuo život Adamu – prvom čovjeku. Siromašan duhom znači: Prihvatiti život sa svime što on nosi i u tom životu prihvatiti svoju ovisnost o Bogu, povezanost, oslonjenost na Boga, podložnost Božjim zakonima’.

Danas slavimo sve one koji uživaju radost neba. Sve one koji su već tamo gdje se i mi nadamo stići. Molimo im se, tražimo njihovu pomoć, njihov zagovor. Nema tih slika i usporedbi kojima se dade predočiti Božja nagrada, radost neba ili slava vječnosti. Sve što znamo jest da tu sreću više ništa ne može ugroziti, da je vječna, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

izvor:Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.