Tematska tura Udruge vodiča

FOTO Šibenčani su se sv. Jeronima prisjetili hodajući njegovim tragovima

‘Jeronim veliki u Šibeniku – lik sv Jeronima u baštini Šibeniku’ bila je četvrta tematske tura u organizaciji Udruge turističkih vodiča.

Zainteresirane ljubitelje povijesti i kulturne baštine kroz lik svetog Jeronima proveo je Dario Mikulandra, ističući da navedena tura predstavlja doprinos šibenske udruge vodiča obilježavanju Jeronimove godine u kojoj se obilježava 1600. obljetnica smrti toga velikana.

Sveti Jeronim, crkveni naučitelj, pisac i prevoditelj Biblije na latinski jezik, zauzeo je istaknuto mjesto u baštini Šibenika. Kroz povijesni hod baštinom srednjovjekovnog Šibenika, svi prisutni su mogli uživati u  različitim crkvenim i vjerničko povijesnim tragovima koje je povijest Šibenika zabilježila,  a vezane su za kult ovog sveca.

Voditelj je posebno naglasio ulogu biskupa Jurja Šižgorića i obitelji Šižgorić koja je posebice štovala sv. Jeronima, ulogu biskupa Jurja u stvaranju jeronimskog kaptola 1451. i općenito njegov doprinos nastavku gradnje katedrale.

Jeronimski razgled nastavljen je pored vrata Dobrića  gdje se također nalazi Jeronimob reljef, dok je kruna i završetak razgleda bio samostan sv. Frane koji u svojoj bogatoj baštini čuva nekoliko izričaja lika sv. Jeronima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.