FOTO: Veliki interes za knjigom ‘Rivellijeva zavjera laži o blaženom Alojziju Stepincu’

U Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku jučer je predstavljena je knjiga „Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva“, autora dr. Jurja Batelje, postulatora i promicatelja kauze blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Sve prisutne slušatelje i predstavljače na početku je pozdravio mons. Ante Ivas, biskup šibenski iznijevši svoje osobno iskustvo iz mladih dana s bl. Alojzijem. Knjigu su predstavili prof. dr. Ante Mateljan iz Splita,  mons. Mile Bogović biskup gospićko-senjski i sam autor mons. Juraj Batelja. Predstavljanje knjige  pjevanjem su obogatili  Pivači sv. Jakova. Predstavljanje je moderirao don Roko Glasnović.

predstavljanje knjige katolicka 2

Prvi predstavljač, dr. Ante Mateljan kroz kritička pitanja pozvao je na odgovornost te  se osvrnuo na presedan u praksi proglašenja svetim u Katoličkoj Crkvi, da se neka druga Crkva i država miješa u kanonizaciju blaženika kao što Srbija i Srpska pravoslavna Crkva čine u kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca.

Smatra da ovo nije samo proceduralni korak nakon kojeg će se sve nastaviti kao da se ništa nije ni dogodilo već kao da je netko prešutno priznao da postoje argumenti koji se trebaju ponovno promotriti. Dotaknuvši se teme uspostavljanja zajedničke komisije Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve istaknuo je kako ekumenski dijalog smatra nužnim, ali je ujedno  važno razlučiti radi li se o dijalogu ili o farsi i podmetanju. Svoje predstavljanje je završio mišlju   kako  preostaje pouzdanje u Boga te da je duboko uvjeren da će Gospodin i ovo okrenuti u pobjedu istine.

U svom obraćanju mons. Mile Bogović potakao je okupljene na zauzimanje moralnih stajališta i iskazao mišljenje kako se ne trebamo bojati. Dokaz tome je i ova knjiga. Odluku sv. Oca o formiranju zajedničke komisije možemo promatrati i kroz važnost da kanonizaciju bl. Alojzija dignemo na ljudsku, znanstvenu razinu. Važno je i znanstveno o blaženiku govoriti i svjedočiti. Ujedno trebamo imati strpljenja sa sobom, trebamo se dati  učiti u oblikovanju suvremene domovine, boreći se protiv laži. Prema riječima mons. Bogovića ova knjiga pokazuje temelj za ekumenski dijalog. Trebamo se držati istine i sačuvati ono Mesijansko u našem narodu, a što su mnogi narodi izgubili.

predstavljanje knjige3

Na kraju se okupljenima obratio sam autor knjige mons. Juraj Batelja.

Istaknuo  je kako je bl. Alojzije bio najveći u protivnostima te da je uvijek izašao kao pobjednik na strani istine, stoga  vjeruje da će se i ova oluja koja se sada čini snažnom, skršiti pred istinom i njegovom svetošću. Izrazio je uvjerenje da je Rivelli samo bio pijun koji je poslužio u političke ciljeve i svrhe i kojemu je tekst pripremljen i  dan, te da se njegova knjiga ne može smatrati znanstvenim djelom zbog toga što je puna netočnosti, krivotvorina i kleveta. Pojasnio je kako Rivelli kardinala Stepinca smatra nedostojnim oltara jer je svojim stavom podržavao vlast NDH, šutnjom podržavao ustaške zločine nad srpskim, židovskim i drugim narodima, da je poticao vjerske prijelaze i nije osudio rasnu ideologiju, da je osobno sudjelovao u zločinima nad nevinim ljudima te s Pavelićem dogovarao njegov povratak nakon izlaska iz zemlje, da je sakrivao ustaško blago i pomagao raznim zločincima izmaći sudu pravde.

 

-Laž se izgoni istinom. Rivelli se poslužio povijesnim falsifikatima, no mi imamo dokumente, koji su sabrani u ovoj knjizi, i koji dokazuju da je bl. Alojzije Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin i svaku nepravdu, ali po moralnom i međunarodnom pravu nije smio ni mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on nego svjetski moćnici, a čežnja hrvatskog naroda za vlastitom državom sigurno nije zločin – kazao je Batelja. Pojasnio je proces kanonizacije i naglasio  kako ne moramo biti uznemireni jer papa Franjo ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te da naslućuje da je njegova želja da srpsku stranu suoči s činjenicama s kojima se oni ne žele suočiti te da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud. Svima koji će knjigu čitati poželio je raspoznavanje činjenica koje će im omogućiti pravu prosudbu povijesnih događaja povezanih uz povijesne odnose, datosti i događaje te osobu bl. Alojzija Stepinca koji je te odnose oplemenila kršćanskim zazivom mira i darom kršćanske ljubavi. Na kraju predstavljanja zahvalio je svima koji su dali doprinos u pripremi i objavi knjige te svim okupljenima na pozornosti i ljubavi prema bl. Alojziju Stepincu.

predstavljanje knjige katolicka1

IZVOR: Katolička osnovna škola Šibenik

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.