Ivas predvodio misu na Okitu: Proslavljena Gospa od Karmela

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u subotu 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup u miru i apostolski administrator Ante Ivas.

okit

U homiliji ukazao je na štovanje Blažene Djevice Marije kod vjernog puka. Gospu se časti hodočašćima, procesijama; uspinje se do njenih crkava i kapela; časti je se pjesmama molitvama, devetnicama, krunicama. Za Marijine blagdane mnogi se pripremaju postom i pokorom, djelima milosrđa i oproštenja, zavjetima, a ponajviše skrušenim ispovijedima, poručio je biskup koji je naglasio kako je vrhunac štovanja Marije uvijek bila i ostala Euharistija.
„Upravo Svetom Misom, uči nas Crkva, ponajprije i ponajbolje, častimo uspomenu Majke Boga Gospodina našega. Da bismo je mogli nasljedovati i slijediti. Kako nam i danas preporuča Knjiga mudrosti. Gospa je već na svadbi u Kani Galilejskoj, kad je ponestalo vina i svadbena radost bila dovedena u opasnost, rekla: „Štogod vam On rekne učinite!” Te Gospine riječi nas snažno podsjećaju na Isusovu zapovijed koju je rekao na Zadnjoj večeri, a prvoj svetoj Misi: „Ovo činite meni na spomen.” Na svakoj Svetoj Misi Bog nam upravlja svoju živu Riječ, Riječ života, onu istu koju su naviještali proroci, onu istu koja je u Isusu po Mariji postala tijelo i nastanila se među nama. Upravo je Gospa uzor žene vjernice koja sluša, koja prima i koja je posve poslušna Riječi, poručio je biskup. „Neka mi bude po tvojoj Riječi!”, tako je Gospa izrekla tu naj vjerničku riječ ljudske povijesti. I sve joj je u životu bilo po njegovoj Riječi. Njegova Riječ bila je jedina mjera njezina života, njezina razmišljanja, njezinih postupaka, njezinih radosti i ushita. Čak i onda kad, po ljudskim mjerama, nije mogla shvatiti što Bog od nje traži, kad je na njegovu riječ bila „zbunjena i smetena veoma, stoji na stranicama Šibenske biskupije.

okit1

Ovdje na Okitu, Gospa nas kao svoju djecu u svojoj kući, već vjekovima okuplja, Ovdje nas odgaja Božjom Riječju i ljubavlju da mognemo rasti i sazrijevati kao mudri ljudi koji kuću svoga života grade na tvrdoj stijeni Riječi Božje, da živimo po Božjim zakonima. Da u ovim „olujnim i maglovitim vremenima budemo sposobni razlučivati što je po Božju a što je „po vražju“, poručio je biskup Ante Ivas.

Naglasio je kako Gospa na Okitu vjekovima je generacijama Vodičana pokazivala vjeru i otkrivala tajnovitost svoga srca. Okit je bio naša najveća vjernička Gospina škola, kazao je biskup Ivas koji se prisjetio svog djeda Tonija koji bi nakon teškog težačkog dana u trsju pod Okitom znao kazati „Slušaj sinko kako Okit govori“. Gospe izmoli i nama, današnjim generacijama ove tvoje župe, ovoga naroda hrvatskoga milost da čujemo i poslušamo kako nam ti i danas sa Okita govoriš Božju riječ i učiš nas Božju mudrost života. I šalješ nas da po njoj živimo, zaključio je biskup Ante Ivas.

okit2

Blagdan Gospe od Okita obilježava duhovni život cijele vjerničke zajednice, kazao je župnik Vodica don Franjo Glasnović. Crkva Gospe od Okita dva puta je rušena, u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ona je simbol opstojnosti Vodica, kazao je župnik. U Okitskom svetištu i blagdanu Gospe od Okita on vidi izvorište duhovnosti i za brojne goste i turiste u Vodicama.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.