Koncert povodom 950. obljetnice: Izvedene skladbe pronađene u muzikalijama Katedrale

Božićni koncert iz glazbenog arhiva katedrale svetog Jakova upriličen povodom 950. Obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika održan je u četvrtak 29. prosinca u katedrali svetog Jakova. U programu u kojem su izvedene božićne pjesme iz sredine 19. stoljeća pronađene u glazbenom arhivu šibenske katedrale, nastupili su: Pivači sv. Jakova pod vodstvom Ane Gović Blaće, Gradski pjevački zbor Neuma iz Drniša pod vodstvom Jelene Prpe, Petrova lađa župe Vidici pod vodstvom Martina Radoševića, Pjevački zbor ‘Sv. Juraj’ iz Pirovca pod vodstvom Josipe Martinović, Crkveni zbor župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Skradina koji vodi Diana Gaši, Crkveni zbor župe Gospe van Grada iz šibenskog Varoša pod vodstvom Vladimire Nakić te Mješoviti katedrali zbor koji vodi Jelena Mikulandra.

Kao solisti nastupili su sopranistica Andrea Paić, mezzosopranistica Jelena Pletikosa, bas Rafael Lovrić Caparin  i Nikola Lovrić Caparin na orguljama. Uvod u koncert bilo je kratko izlaganje muzikologinje dr. sc. Snježane Miklaušić – Ćeran.

U okviru Orguljaške ljetne škole u Šibeniku koja djeluje od 1994. godine pokrenuta je 2000. godine Arhivistička radionica s jasno određenim ciljevima istraživanja podataka o orguljama i njihovim graditeljima, orguljašima i skladateljima u arhivima šibenskih crkava i samostana. U sklopu spomenute radionice obrađena je i zbirka muzikalija katedrale svetog Jakova.  Zbirka je imala pedeset i šest bilježnica s ispisanim skladbama pa je slijedom tog podatka ona potražena i pronađena u prostorima Katedrale sv. Jakova. S dopuštenjem biskupa msgr. Ante Ivasa počela je 2003. godine stručna obrada i popis do danas sačuvanih trideset i četiriju bilježnica, kazala je dr. Miklaušić – Ćeran.

Skladbe odabrane za  koncert su primjerene Božiću i Božićnome vremenu pa će tako bar jedan dio glazbenoj javnosti nepoznatih skladbi biti predstavljen u prostoru u kome su možda one i bile izvedene u vrijeme Alessandra Capanne, a možda i nekih drugih ‘mestra di cappella’ u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku.

Izvor: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.