Multimedij o glagoljaškom pučkom crkvenom pjevanju

Multimedij ‘Podstrana – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji’ deseti je u nizu projekata Hrvatske kulturne udruge „Pjevana baština“.

Sadrži monografiju o povijesti i crkvenom pjevanju u Podstrani, dva nosača zvuka (CD) sa 41 stavke glagoljaških pučkih crkvenih liturgijskih i paraliturgijskih napjeva iz Podstrane, te dva nosača slike i zvuka (DVD) s dokumentarnim filmovima o pjevanju, mjestu i župi Podstrana. Ovo je prvi  multimedij posvećen glagoljanju po župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Predstavlja stoljetnu glazbenu tradiciju koju su generacije podstranskih pjevača prenosili sve do današnjih dana.

Sadržaj monografije otvara se uvodom te nadbiskupovim i s. Klare Pavlović proslovima; zatim slijede povijesni prikaz o mjestu i župi (crkvama), glagoljaškoj baštini te zapisi o vjerskim običajima i životu kao i o glazbenim karakteristikama glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Podstrani. Bogatstvo monografije svakako je i notna transkripcija (Stepanov, Žanić, Ćaleta), kao i brojne fotografije koje živopisno uprizoruju podstransku kulturnu baštinu. Sažetak na engleskom, omogućuje da ova vrijedna hrvatska baština bude dostupna svim znatiželjnicima diljem svijeta.

Posebnu vrijednost ovoga multimedija čine tonski zapisi cjelokupnoga repertoara što ga današnji pučki crkveni pjevači još uvijek prakticiraju ili su ga, po sjećanju svojih starijih članova, mogli obnoviti i za ovu prigodu otpjevati.U monografiji je naveden popis svih pjevača u snimanju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.