Održan susret rektora hrvatskih svetišta u crkvi sv. Frane

Devetnica svetom Nikoli Taveliću u svečevom Nacionalnom svetištu, šibenskom samostanu svetog Frane započela je u četvrtak 5. studenog susretom rektora hrvatskih svetišta. Na susretu uz domaćina, rektora Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivana Bradarića sudjelovali su: Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetoga Josipa u Karlovcu; mons. Zlatko Koren, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici; Tomislav Rogić, rektor Svetišta hrvatskih mučenika na Udbini; fra Antun Jasenović, gvardijan i čuvar Svetišta Gospe Trsatske u Rijeci; fra Petar Klapež, upravitelj svetišta Gospe Sinjske; don Ante Omazić, župnik u svetištu Gospe Vrpoljačke, te dr. Tomislav Markić, ravnatelj inozemne pastve HBK i BK BiH. Rektori svetišta razgledali su novootvorenu izložbu „Sveti Nikola Tavelić u slici i dokumentu“ i novi postav Muzeja samostana svetog Frane.

Prije zajedničkog misnog slavlja koje je predvodio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić upraviteljima svetišta izlaganje na temu „Mjesto i uloga svetišta u kontekstu nove evangelizacije“ imao je rektor svetišta u Mariji Bistrici mons. Zlatko Koren. Svetišta u katoličkom svijetu imaju nezamjenjivu ulogu u duhovnom životu vjernika. Svetišta su prepoznata u današnjem pastoralu jer današnji čovjek je čovjek koji rado putuje. Hodočasnički centri su mjesta gdje čovjek rado zastane i duhovno se osvježi kazao je mons. Zlatko Koren. Ukazao je kako mu je posebno drago da u danima u kojem se očekuje četvrti hrvatski kanonizirani svetac susret rektora svetišta održava se u Šibeniku, gradu prvog hrvatskog svetca. Ovo je prigoda da sve vratimo na izvore i iz tih izvora crpimo snagu za neke buduće korake, kazao je mons. Koren.

Rektor domaćin fra Ivan Bradarić pozvao je i ukazao je na potrebu boljeg povezivanja Hrvatski svetišta u svrhu obogaćenja duhovnog života hrvatskih vjernika. Svetišta bi trebala postati uobičajena odredišta vjernika Crkve u hrvatskom narodu. Rektori su zajednički osjetili potrebu da svetišta budu proglašena mjestima dobivanja potpunog oprosta u predstojećoj Svetoj godini milosrđa.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.