Održano misno slavlje: Prvi dan nove godine posvećen je Mariji Bogorodici

Početak novog kalendarskog vremena posvećen je Roditeljici Spasitelja, odnosno nebeskoj majci.

– Mariju kao prvog suradnika spasenja, kao znak Novog svijeta, Zoru novoga dana, dostojno je slaviti kao početak i kao zvijezdu nade koju svijetu donosi po Novorođenome – poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić jučer na svetkovinu Marije Bogorodice na misnom slavlja u Katedrali.

U uvodnom dijelu homilije biskup Rogić vjernicima je prikazao poruku pape Franje za 51. svjetski dan mira koja nosi naziv ‘Migranti i izbjeglice – muškarci i žene u potrazi za mirom’.

– U mnogim odredišnim zemljama uzela je velikog maha retorika u kojoj se ističu opasnosti po nacionalnu sigurnost ili visoki troškovi primanja novih pridošlica, iskazujući time prijezir prema ljudskom dostojanstvu koje se mora priznati svima kao Božjim sinovim i kćerima. Svi koji, možda i zbog političkih razloga, namjesto da grade mir raspiruju strah od migranata, siju nasilje, rasnu diskriminaciju i ksenofobiju, što izaziva veliku zabrinutost kod svih onih kojima je na srcu sigurnost svakog čovjeka – kazao je papa Franjo u svojoj poruci.

26168795_1754024094647876_6418181123427335644_n

Evanđelje svetkovinu Marije Bogorodice spominje se pohoda pastira u Betlehemskoj štalici, njihova divljenja i radosti, poručio je biskup Rogić u nastavku homilije.

– Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2018. Godini –rekao je.

biskup rogić misa

Vjernicima je zaželio da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života.

– Tome nas upravo Marija uči, u tome nas danas hrabri. Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I na kraju. Pogled svoj svrne na te darujući ti mir. Živimo to posinstvo Božje djece koje obnavljamo svakom molitvom Oče naša – rekao je za kraj.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.