‘OTVORITE VRATA BOŽIĆU’: Bogat program jubilarne desete manifestacije

Desetu jubilarnu manifestaciju ‘Otvorite vrata Božiću 2015’ organiziraju katedralna župa Sv. Jakova u Šibeniku i Ured za glazbu Šibenske biskupije s ciljem upotpunjavanja ozračja svečanog iščekivanja, kako kažu, najradosnijeg blagdana u godini.

-Manifestacija je namijenjena Šibenčanima, svim putnicima namjernicima koji će posjetiti naš grad i svim´ našim´ iz daljine koji će za predstojeće blagdane posjetiti svoj rodni grad.  Kroz ovih 10 godina manifestacija ‘Otvorite vrata Božiću’ zadobila je posebno mjesto u kulturnim događajima grada Šibenika, prepoznata od zaista velikog broja naših sugrađana i gostiju- pozvali su organizatori

PROGRAM

Manifestacija obuhvaća period Adventa i Božićnog vremena, a ovogodišnja započinje uoči Prve adventske nedjelje, u subotu 28.11. kada će manifestaciju svečano otvoriti koncert Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba Cantores sancti Marci u 1900 u katedrali Sv. Jakova. Šibenska će publika te večeri imati posebni privilegij da pretpremijerno čuje koncert Ave Virgo (premijera je u Zagrebu 8.12.).

U subotu 12.12. u 1900 Adventski koncert ‘Dubrovačkog komornog zbora’ očekuje Vas također u katedrali Sv. Jakova.

Slijedi tradicionalni program u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije,  ‘Osvijetlimo put do jaslica’ u srijedu 16.12. u 1700 u Katoličkoj osnovnoj školi, u kojem nastupaju djeca i mladi šibenske biskupije.

U četvrtak 17.12. u 1900 u katedrali Sv. Jakova organiziran je  doček Betlehemskog svjetla u ozračju programa – ‘Djeca i mladi pjevaju Adventu’, a u 2300  slijedu predokus božićnog ugođaja u pjevanju ŠPD ‘Kolo’ i njihovih gostiju ‘klapom Sinj’ – U susret Proslavi tj. najavi Božića oglašavanjem crkvenih zvona sa zvonika šibenskih crkava, koja će se oglasiti točno u ponoć. Kako je to već stari običaj za večer Proslave, uz zvona i božićne pjesme idu i tradicionalne fritule.

Kao i svake godine, u sklopu manifestacije, a uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Šibenika nastupit će i Nera Gojanović Kljajić mezzosopran, te Pavao Mašić na orguljama s Božićnim koncertom u nedjelju 27.12. u šibenskoj katedrali s početkom u 2000.

Manifestacija je do sada završavala svečano tradicionalnim koncertom Veselje ti navješćujem 29. prosinca. Novina ove godine, zbog velikog broja prijavljenih zborova je organizacija dvaju koncerata hrvatskih i svjetskih tradicionalnih napjeva, u izvođenju župnih pjevačkih zborova Šibenske biskupije:

Prvi je koncert pod imenom Veselje ti navješćujem u utorak 29.12. u 1900 u katedrali Sv. Jakova, a drugi kojim će biti zaključena ovogodišnja manifestacija pod imenom Bog se čovikon učini u srijedu 6.1.2016. u 1900 također u katedrali Sv. Jakova.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.