Počinje trogodišnja priprava za proslavu 50 godina od kanonizacije prvog hrvatskog sveca

Hodočašća vjernika u Jeruzalem, Bosnu i Hercegovinu i Rim, kulturno-znanstveni skupovi, likovne kolonije te brojni drugi događaji u Šibeniku obilježit će iduće tri godine ususret proslave 50 godina od proglašenja svetim Nikole Tavelića 21. lipnja 2020. godine. Ideja je to potekla iz samostana svetog Frane i Hrvatskog nacionalnog svetišta Nikole Tavelića u Šibeniku, u suradnji sa Šibenskom biskupijom, franjevačkim provincijama i Gradom Šibenikom koji su danas održali konstituirajuću sjednicu Organizacijskog i Izvršnog odbora za proslavu.

– Ovo je bio prvi sastanak na kojem su frcale ideje kako i na koji način kroz tri godine koje su pred nama u gradu Šibeniku, Šibenskoj biskupiji, pa i šire na nacionalnom planu proslaviti i prenijeti svjedočanstvo i mučeništvo svetog Nikole Tavelića, jer 2020. godine bit će 50 godina od proglašenja Nikole Tavelića svetim 21. lipnja 1970. Hoćemo li na tu obljetnicu moći biti prisutni u Rimu, hoćemo li organizirati nešto da budemo nazočni u Jeruzalemu na mjestu njegovog mučeništva, razgovarat ćemo. Na početku našeg sastanka bio je i gradonačelnik Željko Burić i pročelnica ureda gradonačelnika. Pokušali smo premetnuti ideje i sagledati to kao jedan cjeloviti projekt što može iz baze Šibenika i biskupije krenuti kao prijedlog na nacionalnoj razini prema HBK, što možemo na našoj razini biskupije napraviti u tim godinama, a posebice u jubilejskoj od 14. studenog 2019. do 14.studenog 2020. godine., kako povezati ostale biskupije, kao i biskupije u Bosni i Hercegovini, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije šibenski biskup Tomislav Rogić koji je postavljen za predsjednika Odbora proslave jubileja.

nikola tavelic 2

Za potpredsjednika je izabran provincijal fra Josip Blažević, koji je istaknuo da je riječ o zapostavljenom svecu, a proslava bi trebala doprinijeti njegovoj vidljivosti.

– Ova prigoda obilježavanja 50. godišnjice za nas je izazov i nudi mogućnost i na međunarodnoj razini da se kao nacija ponovno predstavimo svijetu s identitetom prvog hrvatskog kanoniziranog sveca. On je svetac koji govori našem vremenu, izazovan je i ima puno toga reći današnjem čovjeku, i zato sam zahvalan Gospodinu što imamo ovo svetište i što imamo priliku obilježiti ovu obljetnicu i predstaviti to blago i riznicu koju imamo u Šibeniku, a nije joj posvećena dovoljna pozornost, izjavio je fra Blažević.

Gvardijan samostana svetog Frane, fra Ivan Bradarić, među prijedlozima koji su se pojavili na inicijalnom sastanku istaknuo je kulturno-znanstveni i duhovno-liturgijski aspekt.

– Znanstveni simpozij održat će se 20. i 21. listopada, kada će eminentni znanstvenici, povjesničari i teolozi približiti vrijeme Nikole Tavelića, njegov odlazak u Bosnu, a potom i u Jeruzalem. Ideja je i postaviti kip svetog Nikole Tavelića na prostor oko crkve. Među prijedlozima za hodočašća prvo je ono vezano za Jeruzalem koje bi organizirala biskupija za 2019. godinu. Iduće hodočašće bilo bi ‘Nikolina Bosna’ koje bi na organizaciju povjerili franjevačkim zajednicama tijekom 2018. godine, dok nam je u godini velikog jubileja želja otići svetom ocu zahvaliti za taj dar, istaknuo je fra Bradarić.

Tijekom tri godine priprave, inicijatori projekta nastojat će posljednju godinu ususret velikog jubileja proglasiti godinom Nikole Tavelića.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.