Poznati slovenski svećenik fra Vrabec Šibenčanima: ‘Uvjerio sam se da nisu svi svećenici na Božjem putu’

U crkvi sv. Leopolda u Crnici jučer je održan prvi dio Duhovne obnove fra Petera Vrabeca iz slovenskog Novog mesta koji je ovom prigodom progovorio o problemu zla u svijetu, kao i načinima oslobađanja istog snagom Isusa Krista.

duhobnova2

U uvodom dijelu seminara na svom je primjeru poručio okupljenima da za svećenički poziv nikada nije kasno, a ispričao je i različite anegdote i situacije s kojima se na svom duhovnom putu susreo.

– Konzumirao sam cigarete, volio popiti koju čašicu alkohola, borio se sa seksualnim pitanjima, relativno sam se kasno odlučio za svoje zvanje, a iz ljubavi prema Bogu, odlučio sam tada sva zla i sve poroke ukloniti iz svog života – rekao je fra Peter Vrabec vjernicima koji su se predavanju odazvali u tolikom broju da je crkva sv. Leopolda za toliki broj ljudi bila pretijesna.

duhobnova4

duhobnova3

U vremenima kada je zlo sve više prisutno, objasnio je svima koji se sa zlom susreću da Bog nije taj koji ga je stvorio. Stvorio je samo dobro, a ono što moramo naučiti je prepoznati zamke zloga.

– Način na koji ćete znati je li nešto za vas dobro ili je u pitanju zlo, vrlo je jednostavan: Kada se zbog nečega osjećate dobro, to dolazi od Boga. U suprotnom, kada osjećate da to nije nešto što vam donosi dobro, udaljite to od sebe. Bog je jedini koji određuje što jest, a što nije grijeh, ali nam pomaže i daje znakove pomoću kojih ćemo znati što trebamo činiti.

Imao sam prijatelja svećenika koji mi je bio kao brat i slušajući što govori i propovijeda, u jednom sam trenutku shvatio da on i ja nismo na istoj strani. On je, naime, živio previše opuštenim načinom života i aktivno je zagovarao stajališta zla, a ja sam tada prvi put u životu shvatio da svi svećenici nažalost nisu na istom putu. Onom Božjem – rekao je fra Vrabec.

Osim predavanja, program duhovne obnove sadržao je jučer i Svetu Misu, te euharistijsko klanjanje, a danas u 18:00 sati se možete pridružiti drugom dijelu seminara poznatog slovenskog svećenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.